17 juli 2018

De vijf merkwaardigste sterren in de Melkweg

Een impressie van onze Melkweg

Een impressie van onze Melkweg

Onze Melkweg is feitelijk een enorme sterrenstad – een metropool met minimaal 200 miljard inwoners, een bruisende stad die nooit slaapt. De meeste inwoners van Milky Way City zijn brave burgers die zich netjes aan de wetten houden. Maar net als iedere stad, heeft ook het melkwegstelsel zo zijn buitenbeentjes – sterren die afwijken van de norm, die niet simpelweg gasballen van waterstof en helium zijn. Laten we er eens een aantal bekijken!

Sterren met metaalwolken

Het concept van een ster met wolken van metaal lijkt op het script van een slechte sci-fi film uit de jaren ’50, maar ze bestaan wel degelijk. Deze exotische sterren zijn feitelijk een type van witte dwergsterren – de kleine, superdichte restanten van sterren zoals onze zon. Met ‘superdicht’ bedoel ik dat een theelepel materiaal maar liefst 13.000 kilogram zal wegen. Alsof dat niet exotisch genoeg is, hebben sommige exemplaren ook ‘wolken’ van metalen. Nou ja, “wolken” – het is feitelijk een kilometers dikke, mistige laag van lood en zirkoon rondom het oppervlak van een witte dwerg. Wetenschappers vermoeden dat deze ‘wolken’ een blauwachtige gloed hebben, maar ze hebben ze nog nooit in detail kunnen bestuderen.

white dwarf

Een eivormige ster

De meeste mensen zullen Vega wel eens gezien hebben – het is niet voor niets

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.