17 juli 2018

Waarom is een zonsondergang op Mars anders dan op aarde?

Dit is een GIF-afbeelding, dus afhankelijk van je browser moet je misschien even klikken voor de animatie.

Dit is een GIF-afbeelding, dus afhankelijk van je browser moet je misschien even klikken voor de animatie.

De Marsrover Curiosity heeft een prachtige opname gemaakt van een zonsondergang op Mars. De opname bestaat uit vier foto’s die op 15 april j.l. zijn gemaakt door de Amerikaanse Marsverkenner, aan het einde van z’n 956ste dag op de Rode Planeet. Het geheel doet denken aan een aardse zonsondergang, maar toch zijn er een aantal belangrijke verschillen.

Een dag op Mars duurt 24 uur en 39 minuten – de dagelijkse cyclus van zonsopkomst en zonsondergang volgt dus bijna hetzelfde ritme als op aarde. Toch is het kleurenpalet tijdens de schemering heel anders dan bij ons. Dat

Reacties

  1. Enceladus Enceladus zegt:
  2. Benjamin zegt:

    Hallo,

    Ik heb een vraagje. Wat is het Noorden, Zuiden, Oosten en het Westen op Mars?

    En van welke richting komt de zon op op Mars?

    • Wat de richting van de zonsopkomst betreft: die is hetzelfde als op aarde, dus opkomst in het oosten. Alle planeten draaien in dezelfde richting om de zon en alle planeten draaien in dezelfde richting om hun as – bij de laatste uitgezonderd Venus en Uranus. Wat N-W-O-Z betreft: bepaald is dat de 0-graden meridiaan door de krater Airy loopt, nog specifieker: door het punt genaamd Airy-0 in die krater. Alles links daarvan is het westelijk halfrond, rechts het oostelijk halfrond. Noorden en zuiden worden bepaald door de rotatieas van Mars, het noorden van Mars wijst in de richting van de ster Deneb in Zwaan. Zie http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Mars_Express/Where_is_zero_degrees_longitude_on_Mars

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.