22 juli 2018

Wat vloog daar in mei 2014 langs de peribothron van Sgr A*?

G2

Soms heb je van die titels die een nadere uitleg nodig hebben en dit is er vast en zeker zo eentje. ‘Wat vloog daar in mei 2014 langs de peribothron van Sgr A*?’ Twee begrippen daarin die denk ik wel een verklaring vergen: een peribothron en Sgr A*. Eerst dat peribothron. We kennen perihelium en perigeum, begrippen die slaan op de kortste afstand tussen twee objecten, in het geval van perihelium tussen bijvoorbeeld aarde en zon (‘peri’ betekent vlakbij, ‘helios’=zon), in het geval van perigeum tussen bijvoorbeeld aarde en maan (‘geos’=aarde). Een peribothron is ook de kortste afstand en wel tussen een bepaald hemelobject en een…. zwart gat – ‘bothros’ betekent gat. En daarmee hebben we gelijk het bruggetje gemaakt met Sgr A*. Da’s namelijk het superzware zwarte gat in het centrum van de Melkweg, voluit Sagittarius A* genoemd, op de keukenweegschaal 4,3 miljoen keer zo zwaar als de zon. En dat brengt ons dan weer bij het onderwerp waar de titel naar verwijst: wat is er in hemelsnaam in mei 2014 langs de peribothron – da’s op een afstand van slechts 36 lichturen, oftewel

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  Tijdreizigers van een vergevorderde beschaving die in staat zijn om ruimteschepen met het formaat van reuzeplaneten te bouwen en die Sagittarius A gebruiken om eens een leuke timejump te maken?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Interessante keukenweegschaal heb je, je bewaard deze zeker in je tuin of zo? 😉

 3. Henk de Vries zegt:

  Aliens. Zaak opgelost.

 4. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

  Ja maar een object van 10 tot 100 Jupitermassa’s is toch geen protoplaneet maar eerder een proto-bruine dwerg? [of zelfs een proto-rode dwerg van lage massa) (?)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.