25 juni 2018

Mmax ≃ (1,203 ± 0,022) MTOV, ’t is maar dat je het weet

Simulatie van zwaartekrachtsgolven van een neutronenster, die ineenklapt tot een zwart gat (Credit: Luciano Rezzolla)

Simulatie van zwaartekrachtsgolven van een neutronenster, die ineenklapt tot een zwart gat (Credit: Luciano Rezzolla)

Over de vraag hoeveel massa neutronensterren maximaal kunnen hebben wordt al heel lang nagedacht. Reeds in 1939 kwamen de natuurkundigen R.C. Tolman, J.R. Oppenheimer en G.M. Volkoff met berekeningen over de massa van – toen nog hypothetische – objecten, die geheel zouden bestaan uit gedegenereerde neutronen, wat we nu neutronensterren noemen. Er zijn al heel wat neutronensterren bekend, de meesten zo’n twee zonsmassa zwaar, gepropt in een bolletje met een straal van ruim 10 km, zeg de omvang van een flinke stad. Neutronensterren ontstaan als zware sterren na hun ‘normale’ leven met kernfusie in hun centrum na de verbranding van ijzer exploderen als supernova en de kern in

Laat wat van je horen

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.