18 juli 2018

Vanavond hebben we een ‘superoogstbloedmaan’

blood

Ja mensen, da’s een mond vol: een superoogstbloedmaan. En die gaan we vanavond meemaken, een superoogstbloedmaan. Het is

Reacties

 1. Co van Driel zegt:

  En dat allemaal op mijn 48e verjaardag !

 2. Hoi Co, nogmaals Gefeliciteerd! Dat had ik gisteren al bij je reactie gedaan.
  Omdat jij dol op cavia’s bent (ja toch?), vond ik deze wel toepasselijk. Het fimokleipoppetje heb ik zelf gemaakt

  • Co van Driel zegt:

   Prachtig Monique. Ik ben inderdaad dol op cavia’s. Ik heb er nog zes : Rosalien, Britt, Dieuwke, Bibi, Dieuwertje en Aloë Vera (de cavia met één oog).

 3. Jammer dat ik er geen foto van gemaakt had, want gisteren was de maan ook oranje/rood van kleur.
  Ik hoor het mn dochter nog zeggen… Mama!! De maan is raar!! 😊

  • Ja, ik heb dat ook van anderen gehoord, dat de maan toen ook al rood was. Fascinerend dat dat toen al het geval was.

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Inderdaad! Ik heb donderdagavond – niet wetende dat er een maansverduistering aanstaande was – met verbazing gekeken naar die bloedoranje maan. Gisteren daarentegen, duurde het lang voordat de maan zichtbaar werd en was er niets bijzonders te zien: gewoon geel. Tot hoe laat duurde de maansverduistering dan? Was die misschien rond een uur of elf ’s avond alweer helemaal voorbij?

   M.a.w.: het lijkt haast wel of het allemaal een dag te vroeg was. Maar dat kan natuurlijk helemaal niet. Maar goed, dat verklaart nog steeds niet waarom de maan donderdagavond wél oranje-rood was. Hoe zou dat kunnen?

   groet,
   Gert (Enceladus)

 4. Hier de details van de bijschaduwverduistering van vrijdagavond. Vreemd dat toen de maan geel was en de avond ervoor rood.

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Ik denk dat ik gisterenavond net te laat de maan pas weer in beeld kreeg. Het was hier eerst compleet bewolkt.
   Maar goed, dan blijft de vraag wat de maan op donderdag 15 september oranjerood kleurde? Dan moet er toch iets in de atmosfeer hebben gezeten? En niet alleen hier, want kennelijk was die oranjerode maan op meerdere plaatsen in NL te zien.

   Ik heb echter niks gehoord van een enorme brand, extreme luchtverontreiniging, bijzonder hoog vochtgehalte of wat dan ook. Maar de maan kleurt toch niet zomaar roodoranje? Hier moet toch een verklaring voor zijn?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Psst Gert, SmilingMonique Ik heb maandag lieve dingen tegen de maan gezegd… en eh… hij ging zomaar blozen Monique Sheepish Grin
    Moonique

   • Als de maan laag aan de horizon staat is het niets bijzonders hoor. Net zo als een rood oranje opkomende/ondergaande zon. De atmosfeer verstrooit meer blauw licht dan rood. Daarom is de lucht ook blauw overdag. Bij hoge luchtdruk is het effect vaak sterker omdat er dan meer stof in de lucht zit.

    • Aha, dus die rode maan van donderdag zou te maken kunnen hebben met een hoge luchtdrukgebied?

    • Enceladus Enceladus zegt:

     Het punt is, dat de maan helemaal niet laag aan de hemel stond toen die donderdag oranjerood kleurde. Ik weet dat de maan laag aan de horizon wel eens wat meer oranje dan geel lijkt en van dat verschijnsel kijk ik dan ook niet gek op. Dat heb ik vaker gezien. Maar nu stond de maan al tamelijk hoog aan de hemel en was toch oranjerood gekleurd. Stom dat ik er geen foto van heb gemaakt! Maar gelukkig ben ik dus niet de enige die het gezien heeft. Ik zal eens gaan googlen of er meer meldingen zijn.

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Enceladus Enceladus zegt:

      Op Twitter vond ik deze melding: https://twitter.com/DreAPhi?lang=nl (15 september)

      Deze twitteraar suggereert dat het door smog zou komen. Zou dat kunnen? Dat er na een aantal idioot warme dagen zoveel troep in de lucht zit dat dit een oranje verkleuring van de maan geeft?

      groet,
      Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.