29 september 2023

Een avondje klimaatverandering

Arno Hol (de voorzitter, links) en Peter Siegmund.Gisteravond hield Peter Siegmund, wetenschappelijk onderzoeker bij het KNMI, de publiekslezing bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens over klimaat-verandering. Een avondje dus over de verandering van het klimaat de laatste duizend jaar, hoewel het vooral een avond was vol grafieken, diagrammen en kaarten. Daarmee liet Siegmund zien dat alles er op wijst dat de temperatuur op Aarde gemiddeld warmer wordt én dat het voor 95% zeker is dat de mens daar de voornaamste oorzaak van is. In politiek correcte termen heet zoiets zeer waarschijnlijk. Door die verandering zullen de winters natter worden, zullen er ’s zomers extremere regenbuien vallen én zal de zeespiegel blijven stijgen. Maar dat wisten we in feite al sinds de publicatie van de drie IPCC-rapporten over de klimaatverandering dit jaar. Ik vroeg Siegmund ook nog hoe hij aankeek tegen de BBC-documentaire The great global warming swindle, maar die had hij niet gezien en wat hij ervan gehoord had was het met name een statistische bewijsvoering die ze hanteren om te laten zien dat niet de mens, maar de zon de oorzaak is van de klimaatverandering.  Afijn, een interessante lezing, maar m.i. ietwat overkill aan die grafieken en zo. Wat visueler fotomateriaal over gevolgen van klimaatverandering had in zo’n lezing denk ik niet misstaan. Maar goed, da’s mijn mening. Foto’s van gisteravond zijn zoals gebruikelijk te bewonderen op m’n fotoblog.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: