20 januari 2021

Toeval dat we juist nu leven?

Kosmische tug of war

Kosmische tug of war

In feite wordt de levensloop van het heelal door twee krachten bepaald: aan de ene kant heb je de aantrekkende gravitatiekracht, die wordt veroorzaakt door (een beetje) gewone materie en (h

Comments

 1. Dit is echt redeneren met heel weinig gegevens:

  Donkere energie, geen idee wat het is, in feite hebben we alleen de recente waarnemingen dat verre supernova’s een andere roodverschuiving hebben die duidt op het versneld uitdijen van het heelal.

  Donkere materie, ook al geen idee wat het is, in feite is het alleen de waarneming dat sterrenstelsels beduidend minder baryonische materie hebben dan op grond van hun structuur en de wetten van de zwaartekracht viel te verwachten.

  Het lot van het universum, ook al geen idee, zelf vind ik de Big Rip theorie wel mooi. Dan hebben we niet zo lang meer te gaan.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Rip

  Dit lijkt me in lijn met het quantum-informatie model van het heelal, waarin het heelal een programma is dat zich afspeelt en een begin heeft en een eind.
  De Big Bang zou dan wel eens het eind kunnen zijn en de Big Crunch of Big Rip het begin, of andersom net hoe de informatie van buiten afgelezen wordt.
  Dit totale hoeveelheid informatie 2^(10^121) in dit heelal is namelijk erg KLEIN, in vergelijking met de getallen die wiskundig mogelijk zijn.
  Check mijn blog voor grote getallen:
  http://blogger.xs4all.nl/novaloka/category/32048.aspx

 2. Ja, die Big Rip is wel een mooi einde van het heelal, dat over ongeveer 10 miljard jaar zou plaatsvinden. Maar het vind alleen plaats als de donkere energie een bepaalde waarde van de vergelijking van staat heeft, te weten w < −1. Die vergelijking geeft de verhouding weer tussen druk en dichtheid van het heelal. Vermoedelijk is w precies -1, niet genoeg voor een Big Rip. Moeten we het helaas doen met een hittedood van het heelal. :-(

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: