19 juni 2019

Kleur van quasars laat het kosmische stof zien

Stofbanden in NGC 4565

Stofbanden in NGC 4565

Het heelal blijkt vol te zitten met stof, kosmisch stof van hele kleine deeltjes. Dat stof zit niet alleen in sterrenstelsels, zoals onze Melkweg en in de donkere banden van het bekende edge-on stelsel NGC 4565 (zie afbeelding), maar het komt ook ver daarbuiten voor. Zo blijkt uit een onderzoek aan de kleur van zo’n 100.000 quasars, waarvan de gegevens gehaald werden uit de Sloan Digital Sky Survey (SDSS-II). Licht van verwegstaande quasars wordt deels geabsorbeerd door stof en daarbij wordt blauw licht sneller geabsorbeerd dan rood licht. Gevolg is dat quasars er roder uit gaan zien, net zoals onze Zon ‘s dichterbij de horizon rood kleurt als het zonlicht door meer dampkring en d

Reacties

  1. Ik zie dat de link naar het artikel over intergalactische stof niet te openen is. heeft iemand misschien een andere link beschikbaar?

  2. Ik zie dat de link naar het artikel over intergalactische stof niet te openen is. heeft iemand misschien een andere link beschikbaar?

  3. Hier doet ie het wel. Mooie eigen website overigens, Edgar of Renato Perotti?!

  4. Directe link: http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0902/0902.424

    Niet vreemd overigens dat in het document zelf geen woord staat over NGC 4565. Als voorbeeld voor een quasar niet echt geschikt. Ze is een "gewone" spiraalnevel, relatief dichtbij (circa 12 maal afstand tot Messier 31 oftewel Andromeda) en relatief groot (eenderde groter dan onze eigen Melkweg).

  5. Overigens wel keurig vermeld door Adrianus V hoor dat het voorbeeld geen quasar betreft.

    Ik denk persoonlijk dat jets van zwarte gaten verantwoordelijk zijn voor de productie van dat intergalactisch stof.

  6. Edgar Renato, welkom terug op de Astroblogs. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. 🙂 Kan je die link inmiddels wel openen?

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: