23 juli 2024

Da’s nog eens een centrale verdikking

NGC 4710

Credit: NASA/ESA

Het kenmerk van spiraalsterrenstelsels is niet alleen dat ze spiraalarmen hebben, maar ook een zogenaamde centrale verdikking (Engels: ‘central bulge’). Een grote ronde structuurloze hoop in het centrum van het stelsel dat vooral bestaat uit Populatie II sterren, sterren die oud en rood zijn. Tenminste, dat is het klassieke model voor de centrale verdikkingen, maar sterrenkundigen betwijfelen of dat model echt klopt. Daarom hebben ze het visuele kanon Hubble ingeschakeld om meer te weten te komen over de centrale verdikkingen en daarom is onlangs uitgebreid het spiraalstelsel NGC 4710 bestudeerd, waarvan bovenstaande foto genomen met de Advanced Camera for Surveys (ACS) een mooi resultaat is. Het is een stelsel in het sterrenbeeld Haar van Berenice (Coma Berenice) dat we vanaf de zijkant zien. Van stelsels die we edge-on zien kunnen we heel goed de centrale verdikking zien. NGC 4710 is een sigaarvormig stelsel, officiëel type S0, op een afstand van 60 miljoen lichtjaar en deel uitmakend van de Virgocluster van sterrenstelsels. Een mooie video waarin ingezoomd wordt op NGC 4710 zie je hieronder:

Voor de centrale verdikking liggen donkere stofbanden. Als je goed kijkt zie je ook een soort van X-vorm, die door sterrenkundigen een ‘boxy’ of ‘pindavormige’ verdikking [1]In de Galaxy Zoo is zo’n ‘boxy bulge’ één van de eigenschappen die je kunt onderscheiden bij het classificeren van sterrenstelsels. wordt genoemd. Die vorm ontstaat vermoedelijk door de vertikale beweging van sterren door de centrale verdikking heen. Sterrenkundigen kijken naar de bolvormige sterrenhopen rondom de centrale verdikking, omdat hun aantal iets zegt over de wijze waarop het sterrenstelsel is geëvolueerd. Het lage aantal bolhopen rondom NGC 4710 zou erop wijzen dat het spiraalstelsel zich langzaam ontwikkeld heeft en dat de prominent aanwezige centrale verdikking het gevolg is van materiaal dat vanuit de spiraalschijf naar de kern is ‘gezakt’. Bron: Hubble.

Voetnoten

Voetnoten
1 In de Galaxy Zoo is zo’n ‘boxy bulge’ één van de eigenschappen die je kunt onderscheiden bij het classificeren van sterrenstelsels.
Share

Speak Your Mind

*