6 november 2024

Kalm aan, Betelgeuze ontploft echt niet in 2012!

De ster Betelgeuze. Credit:
ESO and P. Kervella

Als ik vandaag zo de berichten op internet mag volgen – zoals deze en ook deze [1]en ik krijg net door dat ook het AD zich er schuldig aan maakt. Thanx @nopmobiel. – heb ik de indruk dat we onze koffers moeten pakken, want de rode superreus Betelgeuze, een enorme ster in het sterrenbeeld Orion, staat op het punt van exploderen in een catastrofale supernova en het jaar waarin deze verschrikkelijke doomsday gaat gebeuren is…. tatataratááá 2012! Yep, zelfde jaargang als waarin de aarde sowieso ten onder gaat door allesvernietigende rampen, zoals de Maya’s hebben voorspeld. Kennelijk zoemen dergelijke spookverhalen direct rond op internet, want ik zie aan de bezoekcijfers van de astroblogs dat de meeste mensen zoeken naar iets wat met Betelgeuze te maken heeft. En dan komen ze vanzelf uit bij blogs zoals over de scherpe foto’s van deze relatief dichtbijstaande ster. Over de afstand tot de aarde is trouwens discussie, want op de Nederlandse Wikipediasite lees is 430 lichtjaar en op de Engelse site 640, dus daar is geen helderheid over (zoek ik nog wel een keertje uit wat het nou echt is). HAMVRAAG is natuurlijk: zegt Betelgeuze kaboem in 2012? Heeft het dan sowieso zin om je koffers te pakken als bij zo’n supergrote explosie de gehele aarde aan gruzelementen gaat? Welnu mensen, om jullie gerust te stellen: nee, Betelgeuze zal in 2012 zééér waarschijnlijk niet exploderen. Ja, zekerheid kan ik je er niet over geven, maar het enige wat sterrenkundigen weten is dat ‘ie als supernova zal exploderen, maar dat kan morgen gebeuren en het kan net zo goed over honderdduizend jaar gebeuren. Kortom, paniek voor niks. En de link met de doemverhalen over 2012 is gewoon uit de duim gezogen. Afijn, je kan allemaal weer die koffer uitpakken. Het is weekend dus geniet er lekker van. In de bron enkele artikelen die de paniek ook vakkundig de nek weten om te draaien. Als je trouwens vanavond naar buiten aan de hemel kijkt en het zou onbewolkt zijn (even lief het KNMI aankijken), dan kan je in Orion zelf heel gemakkelijk Betelgeuze zien. Hieronder een foto van Orion met een pijl bij Betelgeuze.

Credit: A.Dupree (CfA)/NASA

Bron: Bad Astronomy + Discovery News.

Voetnoten

Voetnoten
1 en ik krijg net door dat ook het AD zich er schuldig aan maakt. Thanx @nopmobiel.
Share

Comments

  1. Fabricius zegt

    Toch blijft het spannend. Voor de zekerheid kijk ik elke heldere avond toch maar even. Wacht even…. ja, hij staat er nog.

  2. Volgens hipparcos (http://www.rssd.esa.int/index.php?project=HIPPARCOS&page=hipsearch, zoek op HIP ID 27989) is de paralax van betelgeuze 7,63 miliarcsec oftwel 0,00763 arcsec.

    Dat levert een afstand op van 1/0,00763 = 131,06 parsec.

    1 parsec = 3.26 lichtjaar dus dit komt overeen met 427,26 lichtjaar.

    Wiki Nederland – Wiki Engeland 1 – 0 😉

    • Dat is nog maar de vraag. De afstand van 197 pc is de uitkomst van vrij recent onderzoek (2008), door data te combineren van Hipparcos en VLA. Publicaties die daarna zijn verschenen houden serieus rekening met de mogelijkheid dat de afstand inderdaad groter is dan de waarde van 131 pc uit de oudere, originele Hipparcos catalogus. Afwachten wat Gaia zal meten. 🙂

  3. Fabricius zegt

    Gelukkig ver genoeg om een mooi schouwspel te krijgen zonder dat we het warm krijgen. De veilige afstand voor een supernova wordt geschat op 160 tot 200 lichtjaar. Er is maar één andere supernovakandidaat (leuk Scrabble-woord) bekend die dichterbij staat:
    http://www.newscientist.com/article/dn2311

  4. En zelfs dan duurt het nog 430 jaar voordat eventuele gammastralen, etc. hier zijn. Dus koffers pakken zou in dat geval pas hoeven over 4-5 generaties.

  5. Fabricius zegt

    @Pee

    Pak de inmiddels uitgepakte koffers dan toch maar weer in. Als die gammastralen 4-5 generaties geleden vertrokken zijn kunnen we er vanavond last van krijgen.

  6. Olaf van Kooten zegt

    @ Adrianus: Ha, Eta Carinae! Daar zeg je me wat! Je kunt over de hype rondom Betelgeuse zeggen wat je wilt, maar er is inderdaad een kans dat een ster binnenkort (zelfs op menselijke schaal) 'kaboem' gaat. Maar dat is dan wél Eta Carinae! Gelukkig staat deze ster te ver weg om schade te berokkenen (tenzij de straal van de gammaflits, waarmee deze supernova waarschijnlijk gepaard zal gaan, precies op de aarde gericht staat). Maar Betelgeuse? Nee, die gaat nu niet klappen. Over enkele honderdduizenden jaren wellicht, wat nog steeds 'binnenkort' is, maar dan op geologisch/kosmische schaal).

  7. Sebastiaan zegt

    Beetlejuice.. Beetlejuice.. Beetlejuice

  8. Sebastiaan zegt

    Hebben ze de Beetlejuice Piramide nou al gevonden of…

Speak Your Mind

*