1 december 2023

Hubble kiekt het edge-on sterrenstelsel NGC 891

Credit: ESA/Hubble & NASA

Astroblogger Jan Brandt had deze week een mooie zelfgemaakte foto van het zogenaamde ‘edge-on’ sterrenstelsel NGC 5907, een spiraalstelsel waar we vanaf de aarde gezien precies tegen de platte zijkant aan kijken – hebben we daar een goede Nederlandse benaming voor? Wat Jan Brandt kan dat moet de Hubble ruimtetelescoop ook kunnen, moeten ze bij de NASA en ESA hebben gedacht en dus heeft Hubble een ander edge-on stelsel gefotografeerd, NGC 891, welke 30 miljoen lichtjaar ver weg ligt in het sterrenbeeld Andromeda. Het stelsel is ongeveer 100.000 lichtjaar in diameter en we zien heel mooi de donkere stofwolken en de lichtere gaswolken. OK toegegeven, het is geen recente foto, maar dat vermoedde je vast al. In het kader van Hubble’s Hidden Treasures Image Processing Competition heeft Nick Rose deze foto op de PC opgewaardeerd. Het resultaat mag er wezen. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. zucht….da’s nu echt “astrofotografisch vals spelen”………hup meteen al mijn euforie door de digitale plee………..lekker hoor Arie, je wordt bedankt….kan meteen weer stevig “aan de pillen”..ha..ha…
    Ik heb er eens een gedachte of tig aan gewijd maarre….een goed Hollands equivalent voor die, toegegeven fraaie, engelse term “edge on galaxy” is mij niet echt bekend.
    Misschien moeten we hiervoor maar eens te raden gaan bij het enige volk hier op Aard dat nog ECHT nederlands spreekt…de Vlamingen!!!

  2. Jan, zie het als een compliment: jij komt deze week met een foto van een edge-on stelsel en direct daarop besluit de NASA een foto te plaatsen van een collega-zijkantstelsel, zoals de Vlamingen het wellicht noemen.

  3. Hé Arie, kijk..en van zo’n positieve kijk op zaken, daar word ik nou weer vrolijk van….Eh…wordt het niet eens tijd voor een drastische loopbaan-verandering jouwerzijds???…..Inplaats van “poenmeester in Rotto”….”Shrink in Dordrecht”!!?….Word ik jouw eerste echte grote dolgestoorde hyperactieve “klant”…of word jij van die suggestie dan weer niet zo vrolijk….ha…ha….!!?!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: