6 juli 2020

Noteer alvast: 2-5 April 2013 bekendmaking resultaten Planck in Noordwijk

Resultaten van Planck worden april 2013 in Noordwijk bekendgemaakt

Resultaten van Planck worden april 2013 in Noordwijk bekendgemaakt

Van 2 tot en met 5 april 2013 wordt bij ESA/ESTEC in Noordwijk het 47e ESLAB Symposium gehouden. Niet iets waar je normaal gesproken wakker van hoeft te liggen, maar dit keer vraag ik toch wel jullie aandacht hiervoor. Dat is namelijk omdat het symposium geheel in het teken staat van de bekendmaking van de wetenschappelijke resultaten van Planck, de sonde die genoemd is naar de Duitse wetenschapper Max Planck. De sonde werd op 14 mei 2009 gelanceerd, tegelijk met de infraroodsatelliet Herschel. Beide sondes draaien niet om de aarde, maar zijn afgereisd naar het zogenaamde L2-punt, dat zich anderhalve miljoen km van ons vandaan bevindt en waar ze niet gestoord worden door hinderlijke straling van de aarde. Daar vandaan heeft Planck afgelopen jaren met zijn instrumenten de kosmische microgolf-achtergrondstraling bestudeerd, op z’n Engels de Cosmic Microwave Background (CMB). Die straling werd

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.