17 juni 2024

Nog even over de Aarde op het randje van de leefbare zone

Een week geleden melde Astroblogger Olaf van Kooten dat recente berekeningen laten zien dat de aarde maar net op het randje ligt van de leefbare of bewoonbare zone rondom de zon. Onderzoekers van de Penn State University hebben de definitie van de leefbare zone een beetje aangepast, met gebruikmaking van verworven kennis over water en CO2, waarover men twintig jaar geleden bij het opstellen van het eerdere model nog niet beschikte. Uit het nieuwe model blijkt dat de leefbare zone iets verder van de moederster staat dan gedacht en dat leidt tot de constatering dat de aarde maar net in de leefbare zone van de zon ligt. Ik kwam vandaag onderstaande grafiek tegen, waarin dat alles duidelijk wordt gemaakt:

leefbare zone

Credit: Ravi kumar Kopparapu et al/Penn State University

Je ziet niet alleen aarde, Venus en de vroegere planeet Mars aangegeven, maar ook enkele exoplaneten, die recentelijk beschouwd werden als liggend in de leefbare zone. We zien dat een aantal daarvan nu buiten de leefbare zone terecht zijn gekomen. En dat er één kandidaat is die er wekelijk middenin ligt: HD 40307g in het sterrenbeeld Pictor. Kijk, daar moeten we eens naar gaan kijken! Bron: Astrobites.

Share

Comments

  1. Jan Heuser zegt

    Ja, en dan komen we aan op HD40307g en dan zien we net zo’n dorre planeet als Mars die nu ook midden in de leefbare zone zit.

  2. Ja hallo Jan, verpest m’n droom nou niet.

Speak Your Mind

*