25 mei 2024

Een foto van Centaurus A door Hubble? Nee, door amateur-astrofotograaf Roy Olson

Centaurus A (credit: Rolf Olsen)

Centaurus A (credit: Rolf Olsen)

Je zou op het eerste gezicht denken dat deze foto hierboven van het actieve sterrenstelsel Centaurus A – dubbelklikken voor de superheerlijke megaversie – gemaakt is met de Hubble ruimtetelescoop. Maar niets is minder waar, de in Auckland (Nieuw Zeeland) wonende amateur-astrofotograaf Roy Olson maakte ‘m namelijk en wel met z’n 25 cm zelfgemaakte spiegeltelescoop. 😯 OK, je snapt dat je zoiets niet even op een zondagavond na Studio Sport weet te maken, Olson had er maar liefst 43 nachten in de periode februari tot mei dit jaar voor nodig om Centaurus A (NGC 5128) op de digitale gevoelige plaat vast te leggen, bij elkaar een belichtingstijd van 120 uren opleverend. Wowie, die uren zijn welbesteed geweest, mogen we wel vaststellen. Centaurus A is een actief sterrenstelsel, gestimuleerd in activiteit door een superzwaar zwart gat in het centrum, dat met een afstand van 12 miljoen lichtjaar als zeer nabij mag worden bestempeld en dat daarom door vele sterrenkundigen wordt bestudeerd. We kennen CenA, zoals ‘ie kortweg wordt genoemd, vooral van de karakteristieke stofband die voor de kern langs loopt. In januari dit jaar is het uitgebreid besproken door collega-Astroblogger Olaf van Kooten. De foto van Centaurus A is afgebeeld met persoonlijke toestemming van Roy Olson.

Share

Comments

 1. Anoniem zegt

  off-topic vwb bovenstaand stelsel maar wel “foto” gerelateerd mbt astrofoto van de dag

  Eénarmig Spiraalstelsel NGC 4725,
  het is natuurlijk deels giswerk vanachter een huis/tuin/keukenschermpje,
  maar als ik de foto linksboven bekijk zie ik daar een spiraalarm die achterlangs verdwijnt of opkomt zo je wilt.
  als de armen niet in één vlak liggen ( een dubbele kurkentrekker als het ware ) zou dat de “anomalie” kunnen verklaren.
  een balk die slechts naar één zijde “lekt” binnen de centrifugale krachten lijkt mij nl onwaarschijnlijk, tenzij er sprake is van een natuurlijke barriëre zoals bij een vuurpijl”molentje”.
  maar dát zou allang waargenomen zijn, toch.

Speak Your Mind

*