18 april 2024

Nova Del 2013 is nu zelfs met het blote oog zichtbaar!

nova_ngc6905_16082013_red_Annotated

Credit: André van der Hoeven

De eergisteren ontdekte nova in het sterrenbeeld Dolfijn – Nova Del 2013 – groeit nog steeds in lichtsterkte, zo blijkt uit de laatste metingen. Collega-Astroblogger André van der Hoeven stuurde mij per mail een curve toe van de AAVSO, waaruit blijkt dat de nova momenteel bijna +4m is, een helderheid die zelfs voor een lichtvervuild land als Nederland betekent dat het met blote oog zichtbaar is. Voor hele donkere gebieden – ver verwijderd van lichtvervuilende gebieden – is +6m de uiterste grens. André maakte afgelopen nacht net als Jan Brandt een foto van de nova. Hij slaagde er in om de nova samen met NGC 6905 vast te leggen, de planetaire nevel die ook wel bekend staat als de Blue Flash nebula.

aavso_curve_2days

Credit: AAVSO.

Het raster van lijnen van rechte klimming en declinatie wist hij op de foto aan te brengen met het programma Pixinsight. Mooie foto hoor!

Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Okee, ik ben een waarneem-noob, waar moet ik kijken om ‘m te zien? Is er misschien een hemelkaartje beschikbaar?

  2. Je moet een onbewolkte hemel hebben, waarvan in het westen voorlopig geen sprake is. Maar mocht het opklaren dan kan je met de kaartjes in deze Astroblog opzoeken. Dit is trouwens ook een handig kaartje: http://astrobob.areavoices.com/files/2013/08/Nova-Del-new-chart-Aug-15-1024×704.jpg

Speak Your Mind

*