24 september 2018

De Melkweg deint

RAVE

De afbeelding toont een doorsnede van de Melkweg op de positie van onze zon. De kleur geeft de snelheid aan van de sterren in de richting van het galactisch vlak zoals die zijn waargenomen met RAVE. De pijlen geven de bewegingsrichting van de sterren aan. Credit: AIP

Een internationaal team van astronomen, onder wie Amina Helmi van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft ontdekt dat de Melkweg een golfbeweging maakt. Het team heeft voor deze ontdekking gebruik gemaakt van het RAdial Velocity Experiment (RAVE) dat een half miljoen sterren rond de zon in kaart heeft gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat de Melkweg – buiten de bekende rotatie rond het galactisch centrum – loodrecht op het galactisch vlak beweegt. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Reacties

  1. Remco H. zegt:

    Interessant……..dus we dobberen als het ware als een bootje op de golven van de galactische oceaan.

    🙂

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.