22 september 2018

Universum was al vroeg rijk aan ijzer

universe in a cup

Young stars, exploding supernovae, and active black holes produced powerful winds 10 billion to 12 billion years ago. These winds were the spoon that lifted the iron from the galaxies and mixed it with the intergalactic gas.

Astronomen hebben bewijs gevonden dat ijzer gelijkmatig is verspreid in de ruimte tussen de sterrenstelsels van de Perseus-cluster. Dit suggereert dat dit ijzer lang geleden moet zijn ontstaan, zo’n 10 tot 12 miljard jaar geleden. In deze periode bevond het heelal zich in een turbulente en gewelddadige fase van z’n bestaan.

Men heeft gebruik gemaakt van de Japanse Suzaku-r

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.