24 september 2018

Spitzer en ALMA zien de kleurrijke omgeving van een embryonale ster

HH 46-47

Sterren worden geboren in donkere cocons van gas en stof. Als zo’n embryonale ster een stabiele staat wilt bereiken, dient hij een deel van het invallende materiaal weer uit te stoten. Gecombineerd met het feit dat protosterren vaak een bijzonder krachtig magnetisch veld hebben, resulteert dit in twee polaire straalstromen van materiaal. Als deze straalstromen inbeuken op het omringende gas, ontstaan zogenaamde Herbig-Haro objecten – kleurrijke nevelachtige lobben.

Dit soort Herbig-Haro objecten zijn lastig te bestuderen, doordat ze meestal niet zichtbaar zijn in optisch licht. Nu heeft men dankzij de gecombineerde kracht van de Spitzer-ruimtetelescoop en het Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) zo’n Herbig-Haro object in onge

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.