19 april 2024

Komeet ISON bereikt vandaag haar perihelium – volg het LIVE op AstroBlogs!

latest SOHO

Credit: NASA/ESA

Het is de laatste dagen, weken en zelfs maanden één en al ISON wat de klok slaat. Maar vandaag is het dan echt zo ver en om 19.37 uur Nederlandse tijd helemaal: dan bereikt komeet C/2012 S1 ISON, zoals ‘ie voluit heet, haar perihelium. Op dat moment zal de op 21 september 2012 met behulp van de 0,4m reflector van het International Scientific Optical Network (ISON) door Vitali Nevski en Artyom Novichonok ontdekte komeet het dichtste bij de zon zijn, 1,165 miljoen km boven diens oppervlakte. Ik maakte zelf melding van de komeet op 25 september 2012 en kon toen al mededelen dat de komeet op 28 november 2013 – vandaag dus – z’n perihelium zou meemaken.De komeet wordt nu continue door een batterij zonnesatellieten in de gaten gehouden en da’s allemaal live te volgen op enkele sites – indien technisch mogelijk gaan we vanaf 19.00 uur de 2,5 uur durende Google+ Hangout van de NASA hier live embedden. Yep, gelukt, zie hierboven! 😀

(links via Spacepage.be en Astronieuws.nl, waarvoor dank!) Volgens de laatste berichten zou de visuele helderheid op dit moment -1,74m [update 28 nov. 18.30u] -3m zijn, dat wil zeggen dat als ‘ie niet zo dicht bij de zon zou staan dán zouden we ‘m met die helderheid aan de hemel kunnen zien. En da’s best helder te noemen! Mocht er vandaag nog meer nieuws zijn, dan zullen we dat hier uiteraard melden. Oh ja nog één laatste waarschuwing: probeer niet zelf te zoeken naar komeet ISON, zoals professor Vincent Icke gisteravond bij De Wereld Draait Door doodleuk opriep, meneer Icke draaide een beetje door. Hierboven de laatste foto van komeet ISON door SOHO’s LASCO C3, inclusief ‘verzadigingsstreep’, die niets met de komeet te maken heeft, hieronder een bewegende versie.

ISONC3latest

Credit: NASA/ESA

Share

Comments

 1. ik meld me aanwezig 🙂 very interesting with o.a. Phil Plait

  bedankt Arie !

 2. Welkom! En mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust. Kans dat ze je vraag bij de NASA beantwoorden is minimaal. 🙂 Zojuist is trouwens komeet-specialist Karl Battams aangeschoven.

 3. Ik hoor Phil Plait diverse malen zeggen: het ziet er niet goed uit voor komeet ISON, de kop van de komeet lijkt te ontbreken op de laatste SOHO-foto’s en dat wordt bevestigd door Karl Battams. ISON lijkt het perihelium dus niet te overleven!

 4. Hoe dicht komt ie bij de zon ?
  wij zouden het ook niet overleven toch 🙂

 5. De beelden waren iig schitterend 🙂

 6. Komeet ISON bereikt vandaag z’n perihelium – volg het LIVE op AstroBlogs!

  Is het wellicht “Perihelion” ? Helium (gas) is een element.

 7. Het woord perihelium komt van per=dichtbij en helios=de Griekse god van de zon. Het element is genoemd naar de zon, omdat het in 1868 voor het eerst ontdekt werd, niet op de aarde, maar op de zon.

 8. Olaf van Kooten zegt

  In het Engels is het inderdaad perihelion, in het Nederlands perihelium. Het element helium komt inderdaad ook van helios, zon, aangezien het element voor het eerst ‘ontdekt’ is in het spectrum van de zon.

 9. Laatste stand van zaken rondom komeet ISON; het lijkt er naar uit te zien dat de kern het niet heeft overleeft, maar dat restanten hun weg doodleuk blijven volgen, alsof er niets is gebeurd. 🙂

Speak Your Mind

*