24 februari 2024

De allermooiste astrofoto’s van 2013, Deel 2

Klik hier voor Deel 1 van dit overzicht!

De koude, brandende, stoffige armen van Andromeda

AndromedaIR highres

De Andromedanevel is, na ons melkwegstelsel, de meest dichtstbijzijnde kosmische spiraal. Het is eigenlijk een stukje groter dan wij zijn, en Andromeda heeft, net als de Melkweg, enorme spiraalarmen waarin nieuwe sterren geboren worden. Bij dit proces worden enorme hoeveelheden geproduceerd van een spul dat astronomen “stof” noemen, maar dat eigenlijk bestaat uit complexe organische moleculen, vergelijkbaar met roet. Dit stof wordt verwarmd door de nabije stervorming, waardoor het is gaan gloeien in infrarood licht. De Europese Herschel-ruimtetelescoop heeft dit spookachtige licht vastgelegd, waardoor de slingerende spiraalarmen in kaart gebracht kunnen worden. Bovenstaande foto is genomen in ver-infrarood, ruim buiten het bereik van mensenogen. Hoewel astronomen dit stof warm noemen, is het naar menselijke maatstaven ijskoud – het heetste stof dat op de foto zichtbaar is, heeft eigenlijk een temperatuur van -232 graden Celsius!

Op 29 april 2013 heeft Herschel z’n ogen gesloten – het observatorium is uitgeschakeld nadat z’n voorraad vloeibare helium was uitgeput, waardoor de detectors van de telescoop niet langer gekoeld konden worden. Z’n missie heeft meer dan drie jaar geduurd en heeft een kritische bijdrage geleverd aan onze kijk op de kosmos in ver-infrarood.

Download hier de foto in hoge resolutie.

Nummer twee: Hubble kiekt een

Share

Speak Your Mind

*