29 november 2023

Bestaan van Niburu definitief ontkracht

credit: DSS/NASA/JPL-Caltech

Al tientallen jaren gaan er geruchten dat zich voorbij de omloopbaan van Pluto een onbekend en groot object zou schuilhouden, een wereld die verschillende namen heeft gekregen, zoals Planet X, Nemesis, Tyche en Niburu. Deze geruchten kunnen nu definitief de prullenbak in: NASA’s Wide-Field Infrared Survey Explorer (WISE) heeft uitgewezen dat zich geen gasplaneten bevinden binnen 26.000 AU vanaf de zon (1 AU is de afstand tussen de aarde en de zon).

credit: DSS/NASA/JPL-Caltech

Dat betekent dat het buitenste zonnestelsel waarschijnlijk geen grote gasplaneet of kleine satellietster bevat. Dat betekent overigens niet dat de zoektocht nutteloos is geweest. Men heeft namelijk zo’n 3500 nieuwe sterren ontdekt, inclusief mislukte sterren die bruine dwergen genoemd worden. Deze staan allemaal op een afstand tot 500 lichtjaar vanaf de aarde. Tot deze objecten behoren een nieuwe ster op 20 lichtjaar afstand, en een paar bruine dwergen op een afstand van slechts 6,5 lichtjaar. Die laatste vormen het meest nabije stersysteem dat in meer dan een eeuw ontdekt is.

Update
Niburisten gebruiken graag de IRAS-waarnemingen uit de begin jaren ’80 om het bestaan van Niburu te ondersteunen. Dat deze claim op niets gebaseerd is, kun je hier lezen.

Bron: NASA

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Ik vrees dat de Niburu-diehards nu gewoon gaan beweren dat ‘hun’ planeet eigenlijk helemaal geen gasplaneet is, maar een soort super-Aarde…

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Avatar foto Monique zegt

  Dachten de Niburu diehards dat ‘hun’ planeet een gasplaneet was dan? Het ging toch om een soort ‘Aarde’ planeet? De planeet waar de Grote Anu, de god van het firmament regeerde? 😀
  Dan kan het geen gasplaneet zijn lijkt mij 😉
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Anunnaki

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Vast niet, maar nu zullen ze ongetwijfeld dit complete bewijs van tafel vegen door domweg(!) te zeggen dat ‘hun planeet’ toch al geen gasplaneet was en dat er dus niets bewezen is.
   Vraag me overigens wel af hoe ‘hun planeet’ aan zijn energie komt, daar op zere grote afstand van de zon.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 3. Co van Driel zegt

  Ik ben zo’n Niburu-fanaat. Volgens mij is Niburu geen gasplaneet, maar een rotsachtige planeet zoals de Aarde. De baan van Niburu is zeer elliptisch. Eens in de ca. 3600 jaar komt hij in de buurt van de Aarde. De mogelijkheid bestaat, dat Niburu en Aarde met elkaar in botsing komen, net als Theia en Aarde zo’n 4 miljard jaar geleden. Overigens maak ik mij geen enkele zorgen om de komst van Niburu. Als het op een gegeven moment “BOEM” is, dan zijn we allemaal in één klap dood. Van enig lijden is dan geen sprake.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Nou Co, vertel me dan eens hoe de inwoners van de rotsachtige planeer Niburu aan hun energie komen, hoe groot de planeet is en op basis waarvan jij de omlooptijd van 3600 jaar hebt vastgesteld.

   Tevens ben ik wel benieuwd hoe lang het geleden is dat Niburu hier in de buurt was en hoe lang het duurt voordat we weer een bezoek mogen verwachten.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

    Hehe Niburu.nl heeft het ook opgepikt hoor 😉

    Een recent bericht op een website die zich bezighoudt met astronomie, onder de kop: Bestaan van Niburu definitief ontkracht, zette allerlei heftige reacties in gang.Terwijl de wereld zo langzamerhand letterlijk uit haar voegen barst vanwege onb(g)ekende krachten die op haar inwerken, kunnen de bewonersweer rustig verder slapen. Althans volgens dit soort boodschappen. Dit moet heel geruststellend nieuws voor de grote massa zijn want het blijkt allemaal een fabeltje en wel omdat NASA zegt dat de planeet definitief niet bestaat:

    “Al tientallen jaren gaan er geruchten dat zich voorbij de omloopbaan van Pluto een onbekend en groot object zou schuilhouden, een wereld die verschillende namen heeft gekregen, zoals Planet X, Nemesis, Tycho en Niburu (redactie: Nibiru). Deze geruchten kunnen nu definitief de prullenbak in: NASA’s Wide-Field Infrared Survey Explorer (WISE) heeft uitgewezen dat zich geen gasplaneten bevinden binnen 26.000 AU vanaf de zon (1 AU is de afstand tussen de aarde en de zon).”

    Naarmate de planeet Nibiru dichterbij komt en de verstoringen op aarde heftiger worden, zul je dergelijke berichten wel vaker gaan lezen.

    • Hihihi, was te verwachten. Heb je een link naar die pagina? De reactie was overigens te verwachten, want de laatste waarvan ze de waarheid rondom Niburu verwachten is de NASA, die alles onder de pet houdt. En van wie komen al deze gegevens op grond waarvan het bestaan van Niburu wordt ontkend? Juist, van de WISE satelliet…. van de NASA. Je snapt dat ze dit gelijk naar de prullenbak gooien. Wordt vervolgd. 😀

     • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

      Jazeker.

      Trouwens, het belangrijkste argument voor het bestaan van Niburu is een object dat op de camera van IRAS was verschenen. Wat is dat eigenlijk geweest?

 4. Co van Driel zegt

  Dat de omlooptijd van Nibiru ca. 3600 jaar is, wordt algemeen aangenomen. De inwoners van Nibiru hoeven geen energie te hebben, want Nibiru is onbevolkt. Het is een kale, koude en rotsachtige planeet, waar niemand woont.
  Volgens de plaatjes die op internet de ronde doen, zou Nibiru groter dan de Aarde zijn, maar kleiner dan bijvoorbeeld Jupiter.

  Als Nibiru echt bestaat, is het enigste gevaar dat de Aarde van deze planeet te duchten heeft een kosmische botsing. Blijkbaar gaat het al miljarde jaren goed, dus ik verwacht voorlopig geen botsing. De échte diehards op het gebied van Nibiru verwachten dat de botsing met Nibiru nog in deze (de 21e) eeuw zal plaatsvinden. De laatste passage zou dus ergens rond het jaar 1600 voor Christus hebben plaatsgevonden.

  Ik maak me in elk geval geen zorgen over Nibiru. Ik ben nu 45 jaar en de kans is groot, dat ik er halverwege deze eeuw allang niet meer ben.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Co, even serieus nu: Als die planeet een omlooptijd zou hebben van 3600 jaar en hij zou binnen 85 jaar met ons in botsing komen, dan zou nu dus 3515/3600 = 97,6% van zijn baan afgelegd moeten hebben.

   Dan zou hij zo onderhand toch te zien moeten zijn? Ik bedoel maar, zelfs een dwergplaneettje als Pluto kunnen we op flinke afstand waarnemen, dan moet een planeet met een formaat ‘groter dan de Aarde, maar kleiner dan Jupiter’ toch allang waargenomen zijn?

   Je gaat me toch niet serieus vertellen dat we Nibiru pas op het allerlaatste moment zullen kunnen zien?
   En zo wel, hoe ga je dat wetenschappelijk verklaren (‘algemeen wordt aangenomen’ ≠ wetenschappelijk)?

   groet,
   Gert (Enceladus)

 5. Co van Driel zegt

  Hier een filmpje over Nibiru.

  Ze verwachten Nibiru al in de laatste week van maart 2016.
  Allemaal nonsens. De wereld blijft nog honderdduizenden jaren bestaan.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Al in de eerste week van maart 2016? Dolletjes! Ik zal een welkomstfeestje organiseren!
   Sorry hoor… Ik herhaal mijn vraag: waarom is jullie fijne fantasie-planeet dan nu niet te zien?

   groet,
   Gert (Enceladus)

 6. Co van Driel zegt

  Hallo allemaal,

  Het schijnt zo te zijn, dat Nibiru zich onzichtbaar door het heelal beweegt. Volgens mij kan dat helemaal niet, maar ze zeggen het. Inderdaad zou de mysterieuze planeet dan plotseling opduiken. Ik vind Nibiru hele interessante stuff, maar eerlijk gezegd moet ik er ook weleens om lachen. Natuurlijk had de NASA deze planeet allang moeten zien. Het weerwoord ken ik ook : De NASA en de grote wereldleiders zouden dit angstvallig voor iedereen geheim houden.

  Waar ik wél heel erg fan van ben, en ook in begin te geloven, is het bestaan van de zgn. Ancient Aliens. De door Monique genoemde Annunaki zijn mij ook bekend, maar volgens mij zijn de Annunaki hetzelfde als de zgn. Watchers. Buitenaardsen, die zich duizenden jaren geleden vermengd zouden hebben met het menselijke ras. Dit staat ook in de Bijbel, zie Genesis 6:1-4. Maar de Annunaki hoeven zich volgens mij niet op Nibiru te bevinden. Volgens mij kwamen deze aliens uit een ver zonnestelsel. Hun techniek was 5000 jaar geleden al vele malen superieur aan de Aardse techniek.

  Ik ben nu ook bezig met de oud-Indiase overleveringen. Daarbij vergeleken is Star-trek maar een spelletje. Ook deze geschriften zullen hier en daar wel wat overdreven zijn. Maar ik ben er van overtuigd, dat wij Aardbewoners niet alleen zijn in het heelal.

  Maar Ancient Aliens is niet zozeer een astronomische bezigheid, al heeft het natuurlijk wel raakvlakken. Ancient Aliens is veel meer het onderzoeken en kritisch lezen van de heilige boeken van de vele religies hier op Aarde. Ik behoor ook tot het Christendom, maar ik geloof ook niet dat de Bijbel helemaal de waarheid spreekt. De Bijbel is een prachtig boek voor in de kerk, maar historisch gezien klopt er geen bal van. En dat geldt ook voor de Thora en de Koran.

  Ancient Aliens houdt zich o.a. ook bezig met de mysteries o.a. uit de Bijbel. De Ark des Verbonds was gewoon een prehistorische accu c.q. generator. Het manna in de woestijn daalde helemaal niet uit de hemel neer, maar werd geproduceerd door een manna-machine. Salomo beschikte over een soort vliegtuig, zoals de Vimana’s uit de oud-Indiase boeken.

  Tenslotte nog even iets over de schepping. God (De Ene, De Eeuwige, Het Al) heeft ooit de kosmos geschapen. Inclusief de aliens. De God van Abraham, Isaak en Jacob (Jahweh) was helaas voor iedereen niet dezelfde als de Schepper. Het was één van de vele goden (lees aliens) van een verre planeet. UFO’s zijn ook van alle tijden. Gelukkig kunnen wij mensen van de 20e en 21e eeuw deze dingen beter begrijpen, dan bijvoorbeeld onze voorouders uit de 18e en 19e eeuw. Ezechiel heeft een UFO gezien. Alleen noemde hij dat “De Heerlijkheid des Heeren”.

  Bestaat Nibiru nu wel of niet??? Ik heb mijn twijfels. Het lijkt me eerlijk gezegd van niet. Wat natuurlijk wél bestaat zijn planetoiden en asteroiden. Dat er ooit een op Aarde zal inslaan is een kwestie van tijd. Vorig jaar nog een in Zuid-Rusland. In 1908 ook al een in Siberie. Echt grote inslagen zijn op Aarde gelukkig een zeldzaamheid, maar het gebeurt wel. Eens in de ca. 25.000 à 100.000 jaar.

  Als het echt waar is, dat Nibiru in maart 2016 terugkomt, ga ik met Gert het welkomsfeest voorbereiden. Het lijkt me wel leuk hoor, om samen met een groepje aliens ergens wat te gaan eten. Hahaha.

  Groeten van Co.

 7. Avatar foto Monique zegt

  @ Co, het is een hele opsomming geworden hè 😉

  Een jaar of 15 geleden kwam één van mijn zonen thuis met het verhaal dat een lerares verteld had dat een UFO in de bijbel voorkwam n.l bij ‘Ezechiel’. Ik was erg verrast door die uitspraak. Nou hadden we nog ergens een hele oude grote dikke bijbel liggen, generaties oud. Dus toch maar eens kijken of dat verhaal er in zou staan.
  En…het stond er in! Op zo’n moeilijk te lezen manier geschreven (ouderwetse taal), heel apart maar duidelijk :-O

  Ik heb helemaal niks met geloof of bijbel. Ja…de bekende verhalen zijn wel aardig voor één keer.
  Ken je dat van Bram Vermeulen (In Den Beginne) op zoek naar het ontstaan van de mens en zijn beschaving op aarde, over de Annunaki? Vind ik boeiender dan het verhaal van een ‘vader’ met een zoon die over water kon lopen en blinden weer kon laten zien.

  Dan nog citaat: ‘Het schijnt zo te zijn, dat Nibiru zich onzichtbaar door het heelal beweegt’.
  – Nou Co, daar kan ik me werkelijk niks bij voorstellen. Dat gaat er bij mij niet in 😀

 8. Co van Driel zegt

  Hallo Monique,

  Nibiru, Annunaki, UFO’s in de Bijbel, Ancient Aliens zijn voor mij relatief nieuwe onderwerpen. Ik ben zwaar christelijk opgevoed. Sinds 14 jaar ben ik met deze dingen bezig. Voor mij was de Bijbel ook het door de Heilige Geest geïnspireerde woord van God. Helaas is de Bijbel dat niet. Er is ontzettend veel gerommeld, gewijzigd, weggelaten en gefantaseerd, zowel in het Oude Testament als in het Nieuwe Testament. En voorál in het Nieuwe Testament. Ik dacht tot 2000 dat alle 27 boeken van het N.T. in de 1e eeuw na Christus waren geschreven door zijn discipelen, die alles direct ná het wonder of de gebeurtenis hebben opgeschreven. Maar dat is niet waar. We zijn om het maar eens grof te zeggen bedonderd.

  Pas in 325 op het Concilie van Nicea is Jezus geïntroduceerd als de Zoon van God (de zgn. Tweeëenheid). Vijftig jaar later, op het Concilie van Constantinopel is de zgn. Drieëenheid van Vader, Zoon en Heilige Geest verzonnen en als dogma ingesteld. Het kan nóg veel gekker … Pas in 431 op het Concilie van Efeze is Maria officieel de Moeder Gods geworden. De meeste boeken van het N.T. zijn pas tussen de 3e en 10e eeuw na Christus geschreven. Sommige boeken dus zelfs nog later dan de Koran.

  Het Oude Testament is wat dat betreft een veel betere verzameling van (39) boeken. Echter, de eerste vijf boeken (die van Mozes) zijn pas tussen de 10e en 5e eeuw voor Christus geschreven. Waarschijnlijk lag Israel aanvankelijk niet eens in Palestina, maar in het huidige Saoedi-Arabie niet ver van de steden Djeddah, Mekka en Medina.

  De god van Israel (Jahweh) is niet dezelfde god als de Schepper van het heelal. Het was een alien, een buitenaardse. Hij speelde als het ware een spelletje met het volk van Israel. Het was ook helemaal geen lieve god, die barmhartig en goedertieren was. Het volk moest doodsbang voor hem zijn. Ze mochten hun god niet eens recht in het gezicht kijken, want dan zouden ze sterven. Inderdaad, als de atoombom valt moet je niet recht in de flits kijken want dan ben je dood. De Ark des Verbonds was helemaal geen geheimzinnig kistje waar God in woonde. Het was een ordinaire accu c.q. generator. Het manna wat in de woestijn viel als voedsel voor het volk is nooit uit de lucht komen vallen. Het werd door de Levieten geproduceerd d.m.v. de zgn. Manna-machine, in hele oude geschriften ook wel “De Oude van Dagen” genoemd. Dit apparaat werd van stroom voorzien door de Ark des Verbonds. Er zijn ook diverse ongelukken met de Ark gebeurd, die staan ook beschreven in de Bijbel.

  Nibiru zou inderdaad allang gesignaleerd moeten zijn. Deze planeet bestaat dus niet en heeft al helemaal geen bewoners. Natuurlijk is het altijd mogelijk, dat er ooit uit een heel ver zonnestelsel of vanuit ons eigen zonnestelsel ineens een planetoïde opduikt die voor enorme verwoestingen kan zorgen. Eens in de 100.000 jaar komt de Aarde in botsing met een groot object van 1 km of groter. Hierbij kan de baan van de Aarde enigzins veranderd worden, tijdelijk of voor altijd. Ook kan in hele uitzonderlijke gevallen de aardas een paar graden veranderen, waardoor de seizoenen op Aarde veranderen.

  Voor wie moeten wij nu eigenlijk bang zijn? Voor niemand volgens mij. Aliens hebben niet altijd kwade bedoelingen. Ze hebben de aardbewoners in de verre prehistorie onderwezen hoe ze delfstoffen moeten winnen uit de aardbodem. Hoe het land te bewerken. En er is technologie aan de mensheid overgedragen. Maar soms waren “de goden” ook boos of teleurgesteld. Dan werd een heel volk uitgemoord of er kwam een zondvloed, of er kwam “vuur van de hemel” op Sodom en Gomorra.

  Er zijn overigens ook talloze Mozessen. Allemaal hetzelfde verhaal, van een jongetje in een biezen mandje ergens op een grote rivier. En steeds weer een prinses die het jongetje adopteerde en groot bracht aan het koninklijk paleis. En dat jongetje ging dan later in zijn leven bijzondere dingen doen, in opdracht van “God” of “de goden”. De Mozes (en zijn broer Aäron) uit het Oude Testament hadden een hemelbewoner die zichzelf Jahweh noemde of zich zo liet noemen.

  Er gebeuren ook allemaal rare dingen met die profeten. Ze krijgen het aan de stok met Jahweh en mogen voor straf het Beloofde Land niet in. Ook raar, omdat Mozes een keer driftig met zijn staf op de rotsen heeft geslagen mag hij het Beloofde Land niet in. Aäron kreeg dezelfde straf, omdat hij meegeholpen had met het gouden kalf.

  En zo stikt het van de rare dingen in de hele Bijbel. Er waren tussen 300 vóór Christus en 300 ná Christus ook allemaal verschillende Jezussen. Allemaal rabbi’s die interessant wilden doen en voor Messias wilden spelen. Slechts één van al die rabbi´s heeft de Bijbel gehaald, in 325, en dat is Jezus Christus. Zó is de zgn. Canon tot stand gekomen. Op een vergadering van allemaal bisschoppen in het jaar 325 te Nicea. Bijeengeroepen door keizer Constantijn de Grote, die zelf een heiden was en verschrikkelijke dingen deed. Bijvoorbeeld als een slaaf betrapt werd op het stelen van voedsel, dan werd er gloeiend heet vloeibaar lood in zijn mond gegoten. Nou, deze lieve christelijke keizer heeft de Bijbel samengesteld.

  Met deze wetenschap moeten we dus de Bijbel, de Koran, de Thora en vele oude geschriften lezen. Ze zijn niet samengesteld door God de Schepper, maar door mensen die kontakt gehad hebben met buitenaardsen, die zich als goden voordeden.

 9. Wybren de Jong zegt

  Ik dacht dat dit een blog was voor astronomie, niet voor quasi-religieuze denkbeelden.
  Waarom houden we ons niet bezig met de echt waargenomen planetoïden die in principe onze aarde zouden kunnen raken, ook al is de kans maar erg klein?
  Waarom moeten we het hebben over UFO’s en een fictieve planeet Nibiru, als er zoveel interessantere dingen te bespreken zijn?

  • Wybren, ik begrijp je pleidooi en ik ben het ook hartstochtelijk met je eens. Maar we besteden op de Astroblogs nou eenmaal aandacht aan theorieën die ons inziens op drijfhout zijn gebaseerd en die we met argumenten proberen te ontkrachten. Dan is het onvermijdelijk dat je ook de aanhangers van die theorieën over de vloer krijgt en ik vind het niet meer dan gastvrij als ook zij hier hun podium vinden. OK, blijven ze doordraven in hun nergens op gebaseerde aannames dan roep ik ze natuurlijk een halt toe, want ergens is er een grens. In het geval van de laatste reactie van Cor vind ik die grens bij de laatste passage liggen: Cor, kan je onderbouwen dat de schrijvers van al die heilige boeken beïnvloed zijn door buitenaardse wezens? Zo niet, dan graag kappen met die onzin.

   • Avatar foto Monique zegt

    Nou Arie, dat heb jij netjes gezegd. We weten nu hoe Cor erover denkt dus dat hoofdstuk is wat mij betreft af.
    @ Cor, ik weet er te weinig van af om ergens op te kunnen reageren. Maar dat het je bezig houdt is duidelijk 😉
    Ik heb het braaf allemaal gelezen 😉 maar ga het niet allemaal opzoeken of het klopt 😀
    Nu weer over astronomische zaken.

 10. Co van Driel zegt

  Mozes en Aäron hadden geen kontakt met de Schepper van het heelal, maar met een buitenaardse alien die zichzelf Jahweh noemde. De Oud-Testamentische bijbelboeken zijn een weerslag van wat men gezien heeft. Maar ze hebben God zélf niet gezien, hoe graag Joden, Christenen en Moslims dat ook willen.

  De twee “mannen” die bij Lot kwamen in Sodom, waren mannen van vlees en bloed die uit de ruimte kwamen. De inwoners van Sodom wilden er zelfs seksuele gemeenschap mee hebben. Lot wilde dat voorkomen door hen zijn twee maagdelijke dochters te geven. Maar “de twee mannen” wisten dat te voorkomen met één of ander geheimzinnig kosmisch wapen waardoor de inwoners van Sodom de deur van Lot’s huis niet meer konden vinden.

  Ezechiel had een ontmoeting met een UFO. Gedetailleerder kom je het niet tegen in de Bijbel. Zie Ezechiel 1.

  Henoch is met een hemelwagen opgestegen. Elia ook en Elisa beschrijft deze wagen.

  De Ark was niet het geheimzinnige kistje waar God in woonde. Het was een technisch apparaat (een accu c.q. generator) door de aliens aan Mozes en Aäron gegeven. De manna-machine produceerde het “hemelse” manna. Aan het einde van de 40-jarige woestijnreis werd het ding onmiddellijk afgedankt en het duikt ook nooit meer op.

  De Ark verdwijnt eerst nog een tijdje in de tempel, tot de Babylonische ballingschap. Het kistje is verdwenen, waarschijnlijk naar Ethiopia, volgens de Kebra Negest. Er gaan zelfs geruchten, dat het kistje tijdens de oorlog van 1935-1936 door de Italianen is geroofd en dat het nu ergens in het Vaticaan staat.

  De prehistorische accu doet het in elk geval niet meer. Aanvankelijk vielen er veel doden door een verkeerd gebruik van het kistje. Later is de radioactiviteit blijkbaar zo afgenomen, dat er geen doden meer vallen. Volgens de Kegbra Negest springen de Ethiopiërs er met grote vreugde om heen.

  Ja, de mensen in de Bijbel hebben wel degelijk aliens ontmoet. Het is echter allemaal verkeerd vertaald, zodat het lijkt alsof het God zélf was.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Voor de geïnteresseerden Ezechiël 1:

   1 Op de vijfde dag van de vierde maand in het dertigste jaar, toen ik te midden van de ballingen bij het Kebarkanaal woonde, opende zich de hemel en kreeg ik een visioen van God. 2-3 (Op de vijfde dag van die maand, en wel in het vijfde jaar van koning Jojachins ballingschap, richtte de HEER zich tot de priester Ezechiël, de zoon van Buzi, in het land van de Chaldeeën, bij het Kebarkanaal. Daar werd hij door de hand van de HEER gegrepen.) 3 [2–3]
   4 Dit is wat ik zag: een stormwind, komend uit het noorden, een grote gloeiende wolkenmassa, een vuur van bliksemflitsen. Daar middenin zag ik iets dat glansde als wit goud. 5 In het midden van het vuur zag ik iets dat leek op een viertal wezens. Zo zagen ze eruit: ze leken op mensen 6 maar ze hadden elk vier gezichten en vier vleugels. 7 Hun benen waren recht en hun voeten, die blonken als gepolijst koper, leken op de hoeven van een kalf. 8 Aan hun vier zijden, onder hun vleugels, zag ik mensenhanden. De gezichten en vleugels van de vier wezens zagen er zo uit: 9 hun vleugels raakten elkaar, en omdat ze aan elke kant een gezicht hadden, hoefden de vier wezens zich niet om te draaien als ze zich voortbewogen. 10 Hun gezichten leken van voren op het gezicht van een mens en van rechts op de muil van een leeuw, van links op de kop van een stier en van achteren op de bek van een adelaar. 11 Dat waren hun gezichten. Twee van hun vleugels waren naar boven uitgespreid en raakten elkaar, en met de andere twee bedekten ze hun lichaam. 12 Elk van de wezens bewoog zich recht vooruit, waarheen de geest van God hen ook maar dreef, en ze hoefden zich, waarheen ze ook gingen, niet om te draaien. 13 Ze leken op iets dat eruitzag als brandende, vurige kolen; ze zagen eruit als fakkels. Er ging vuur heen en weer tussen de wezens, een gloeiend vuur, en er kwam bliksem uit het vuur. 14 En zo flitsten de wezens heen en weer, als bliksemstralen.
   15 Opnieuw keek ik naar de wezens, en ik zag bij elk van de vier een wiel op de grond staan, aan de voorkant. 16 De wielen glansden alsof ze gemaakt waren van turkoois en ze hadden alle vier dezelfde vorm: ze leken op een wiel midden in een ander wiel. 17 Ze gingen met de vier wezens mee, zonder om te draaien. 18 Hun velgen waren angstwekkend hoog, en elk van de vier velgen was afgezet met ogen. 19 Als de wezens zich bewogen, gingen de wielen mee, en als de wezens opstegen van de aarde, stegen ook de wielen op. 20 Waarheen Gods geest hen leidde, daarheen gingen de wezens: zij volgden de geest en de wielen stegen met hen op, want een en dezelfde geest leidde de wezens en de wielen. 21 Als de wezens zich bewogen, bewogen ook de wielen, en als ze stilstonden, stonden ook de wielen stil. Als ze van de aarde opstegen, stegen ook de wielen op; een en dezelfde geest leidde immers de wezens en de wielen.
   22 En boven de hoofden van de wezens was een soort koepel, glinsterend als ijs, angstwekkend – deze koepel strekte zich hoog boven hun hoofden uit. 23 Daaronder stonden ze, en hun vleugels waren uitgespreid en raakten elkaar. Hun twee andere vleugels waren toegevouwen en bedekten hun lichamen. 24 Toen hoorde ik het geluid van hun vleugels. Het klonk als het gebulder van de zee, als de stem van de Ontzagwekkende, als het rumoer van een mensenmassa, als een dreunend leger. Als ze stilstonden vouwden ze hun vleugels weer toe. 25 Toen hoorde ik ook een geluid boven de koepel boven hun hoofd – maar zijzelf stonden stil met toegevouwen vleugels. 26 En boven de koepel zag ik iets dat leek op een troon van saffier, en daarboven, op die troon, zag ik een gedaante als van een mens. 27 Vanaf wat zijn lendenen leken te zijn naar boven toe zag ik iets dat glansde als wit goud en door iets als vuur omgeven was, en naar beneden toe zag ik iets als vuur, omgeven door een stralende gloed. 28 Zoals de boog die bij regen verschijnt in de wolken, zo zag die gloed eruit.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 11. Avatar foto Monique zegt

  Gert, jij hebt dus duidelijke een nieuwe bijbel. Dit is begrijpelijkere taal. Ik kon het niet laten om toch die hele oude bijbel erbij te halen voor vergelijk. Klein stukje voor vergelijk, wel grappig 😉

  1 In het dertigste jaar in de vierde maand op den vijfden dier maand, als ik in het midden der weggevoerden was bij de rivier Kebar, zoo geschiedde het dat de hemelen werden geopend en ik gezichten Gods zag…
  5 En uit het midden daarvan kwam de gelijkenis van vier dieren; en dit was hunne gedaante, zij hadden de gelijkenis van een mensch,
  6 en elkeen had vier aangezichten, insgelijks had elkeen van hen vier vleugelen,
  7 en hunne voeten waren rechte voeten, en hunne voetplanten eens klafs en glinsterden gelijk de verve van glad koper….
  9 Hunne vleugelen waren samengevoegd, de ééne aan den anderen; zij keerden zich niet òm als zij gingen, zij gingen elkeen rechtuit voor zijn aangezicht henen.
  14 De dieren nu liepen en keerden weder als de gedaante van een weerlicht.
  18 En hunne velgen, die waren zoo hoog dat ze vreeslijk waren; en hunne velgen waren vol oogen rondom aan die vier raderen.
  19 Als nu de dieren gingen, gingen de raderen bij hen; en als de dieren van de aarde opgeheven werden, werden de raderen opgeheven.
  24 😀 En als zij gingen, hoorde ik een geruisch hunner vleugelen. als het geruisch van vele wateren, als de stem des Almachtigen, als de stem eens geroeps, als het gedreun eens heirlegers: als zij stonden, zoo lieten zij hunne vleugelen neder…

  Nou duidelijker kan toch niet? 😉

  http://i.imgur.com/6uY5elf.jpg
  http://i.imgur.com/suZhs03.jpg

 12. Birdynamnan zegt

  Co, zonder “R”, heeft gelijk.

 13. Het begint nu langzamerhand een Bijbel-exegese te worden en daar is de Astroblogs niet voor, dus ik sluit deze discussie.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: