4 oktober 2023

Supernova verschenen in M106

Supernova in M106. Credit: Gianluca Masi, Francesca Nocentini and Patrick Schmeer

De reeds in april dit jaar waargenomen ‘nieuwe ster‘ vlakbij de kern van het spiraalstelsel M106 (NGC 4258) in het sterrenbeeld Jachthonden blijkt een supernova te zijn. Met de Katzman Automatic Imaging Telescope (KAIT) van de Lick Observatory Supernova Search vonden ze de ster reeds op 6 april, maar nu pas is ‘ie geïdentificeerd als een type II-P supernova, een core-collapse supernovae welke ontstaat als een zeer zware rode of blauwe superreus aan het einde is gekomen van een kort, maar heftig leven van verbranding van elementen in z’n kern, beginnend bij waterstof en eindigend bij ijzer, en dan z’n buitenlagen in een gigantische explosie wegblaast. De kern krimpt dan ineen tot een neutronenster of een zwart gat. De supernova – inmiddels voorzien van de naam SN 2014bc – staat zeer dicht bij de kern van M106 en door z’n lage helderheid van +15m was hij – met name voor amateurs – slecht te zien. Maar op 21 mei steeg z’n helderheid tot +13,5m, hetgeen werd waargenomen door Gianluca Masi, Francesca Nocentini en Patrick Schmeer, die toen bovenstaande foto maakten. Hieronder een kaartje waarop je M106 ziet aangegeven, onder het bekende sterrenbeeld Grote Beer.

Credit: Stellarium

Hieronder een op 21 mei 2014 verkregen spectrum van SN 20-14bc, een 300 seconden opname met een Celestron-14, waaruit men heeft kunnen afleiden dat het inderdaad een type II supernova is. In de afbeelding zie je nog een voorlopige naam staan van SN 2014bc, PSNJ12185771+4718113.

Credit: Virtual Telescope Project

Bron: Universe Today + Virtual Telescope.

Share

Comments

  1. Ik heb al enkele nachten M106 gefotografeerd rond 21 mei. Met een 12″ Newton vanaf een berg in zuid Spanje. Ik kon in de beelden de core niet goed scheiden van deze supernova. Zou hij zichtbaar moeten zijn met een 12″?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: