13 oktober 2024

Pasgeboren ster verschijnt uit z’n geboortewolk

Credit: ESA/Hubble & NASA

De Hubble-ruimtetelescoop heeft pas geleden een mooie foto gemaakt van een jonge ster die nog is ingebed in z’n moleculaire “wieg”. Het donkere gebied staat bekend als de Circinus moleculaire wolk en heeft een massa van 250.000 zonnen. De wolk bestaat uit gas, stof en jonge sterren en bevat twee dichte klonters, die Circinus-West en Circinus-Oost genoemd worden.

Beide klompen bevatten zo’n 5000 zonnemassa’s en vormen de meest prominente stervormingsgebieden binnen de Circinuswolk. Binnen de klompen bevinden zich een aantal piepjonge sterren, waaronder IRAS 14568-6304. Deze ster is zichtbaar op de foto, deels bedekt door een ‘ruimtemist’ van gassen.

IRAS 14568-6304 is bijzonder vanwege z’n protostellaire straalstroom, die op de foto zichtbaar is als de “staart” onder de ster. Deze straalstroom bestaat uit overgebleven gas, dat niet gebruikt is om de ster te maken. Dit gas wordt dan, als gevolg van het magnetische veld, uitgestoten aan de polen van de ster. Dit proces is niet alleen mooi, maar levert ons ook belangrijke aanwijzingen over de processen van stervorming.

Bron: SpaceTelescope

Share

Speak Your Mind

*