14 juni 2024

“Supermassieve zwarte gaten zijn eigenlijk wormgaten”

Zo is de ruimtetijd gekromd bij een wormgat. Credit: Internet Encyclopedia of Science

Twee Chinese natuurkundigen zijn met een nogal radicale theorie gekomen. Volgens hen zijn de supermassieve zwarte gaten die de ankers vormen van de meeste sterrenstelsels, helemaal geen zwarte gaten, maar (hou je vast): wormgaten! Nu hebben Chinezen wel meer maffe ideeën (die, toegegeven, niet zelden tot resultaat leiden) maar in dit geval hebben de heren natuurkundigen te veel opium gerookt, toch? Nou, niet noodzakelijk! In 1974 hebben sterrenkundigen een heldere radiobron ontdekt, een plek in het centrum van de Melkweg die de naam Sagittarius A (ja, mét sterretje!) heeft meegekregen. Na verdere studies zijn de heren wetenschappers unaniem tot de conclusie gekomen dat het om een zwart gat moest gaan. Het gedrag van sterren in die regio lijkt dat beeld te bevestigen. Er moet zich een ontzettend massief object bevinden op de plaats van Sagittarius A, met een geprojecteerde diameter van enkele lichtjaren. We kunnen Sagittarius A* natuurlijk niet echt zien, maar we kunnen wél het licht zien dat wordt uitgestoten door superverhitte gassen in de accretieschijf rondom het zwarte gat. Voorbij de binnengrens van deze schijf bevindt zich de zogenaamde waarnemingshorizon (Event Horizon), waarbinnen niets aan de zwaartekracht kan ontsnappen, zelfs niet het licht. Iets soortgelijks geldt natuurlijk ook voor wormgaten. Nu zijn wormgaten, net als zwarte gaten, eveneens objecten die gebaseerd zijn op de wetten van Einstein, ondanks het science-fiction geurtje wat eraan hangt. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe willen de bedenkers dit idee gaan bewijzen? Nou, daar hebben ze een test voor bedacht. Volgend jaar krijgt de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) in Chili er een nieuw instrument bij: GRAVITY. Hiermee zullen onderzoekers een ongeëvenaarde blik krijgen op het hart van ons melkwegstelsel, inclusief Sagittarius A*. Door te kijken naar de grootte van de omringende plasmaschijf kan worden vastgesteld of het om een zwart gat gaat, of om een wormgat. In het geval van een wormgat zal deze schijf namelijk behoorlijk kleiner zijn. Afwachten dus! Bron: arXiv.

Share

Comments

 1. Monique zegt

  Olaf, In de mediabibliotheek een plaatje over dit onderwerp mocht je het nodig hebben 😉

 2. Olaf van Kooten zegt

  Ja ik weet het, maar op deze pc doet wordpress het een beetje vreemd 🙁 – vooral bij afbeeldingen is-ie eigenwijs 😉 Maar als ik morgen op m’n andere pc zit, zal ik ‘m zeker gebruiken, bedankt 😀

 3. rudiev zegt

  Zo gek en nieuw is de theorie niet, ze hoefden er ook geen rare dingen voor gerookt te hebben om tot deze stelling te komen. Er is al eerder gesteld dat zwarte gaten wellicht wormgaten zijn. Sommige stellen dat quantum entanglement ook middels wormgaten gebeurd.
  Een google selectie:
  http://www.newscientist.com/article/dn11745-could-black-holes-be-portals-to-other-universes.html
  http://www.zmescience.com/science/physics/loop-quantum-gravity-big-bounce-theory-30052013/
  http://www.livescience.com/41639-quantum-entanglement-links-wormholes.html
  http://www.extremetech.com/extreme/172130-wormholes-are-just-quantum-entangled-black-holes-says-new-research

  En zo is er nog wel meer te googlen. 🙂

Speak Your Mind

*