15 juli 2024

Röntgensignaal van clusters sterrenstelsels mogelijk afkomstig van donkere materie

Credit: NASA/CXC/SAO/E.Bulbul, et al.

Sterrenkundigen hebben met behulp van de Amerikaanse Chandra satelliet en de Europese XMM-Newton satelliet, die beiden kijken in het röntgengedeelte van het spectrum, in het licht van 73 clusters van sterrenstelsels een specifieke emissielijn (energie: 3,56 KeV) ontdekt, die volgens hen alleen veroorzaakt kan zijn door donkere materie. Tussen de sterrenstelsels van die clusters bevindt zich zeer heet gas, dat röntgenstraling uitzendt. Hierboven zie je één zo’n cluster, de bekende Perseus cluster, 250 miljoen lichtjaar van ons vandaan, met omcirkelt de gevonden emissielijn. Zou de lijn door ‘gewone’ materie zijn uitgezonden, dan zouden ook andere lijnen zichtbaar moeten zijn in het spectrum, maar die zijn niet waargenomen. Daarom denkt men dat deze röntgenlijn ontstaan is door het verval van een zogenaamd ‘steriel neutrino’, een exotisch deeltje dat mogelijk een deel van de donkere materie vormt. Gewone neutrino’s kunnen op twee manieren reageren met andere deeltjes, namelijk door de zwakke en gravitationele wisselwerking, steriele neutrino’s kunnen dat alleen met de gravitationele wisselwerking, de zwakste van de vier natuurkrachten. Dat laatste maakt het eigenlijk onmogelijk dat ze reageren met gewone materie en dat maakt ze uitstekende kandidaten voor donkere materie. Hieronder een video over de waarnemingen met Chandra en XMM-Newton aan de Perseus cluster.

Op 1 juli a.s. verschijnt een artikel over de vondst van het röntgensignaal in het vakblad The Astrophysical Journal hier te lezen voor nul komma niks euro. Bron: ESO. [Noot, 21.15 uur] Ik had het bericht over deze ontdekking al in februari dit jaar geblogd. Oud nieuws dus? Nee, er wordt nu vol op aandacht aan besteed. Ik vermoed dat het verschil is dat het nu formeel in een vakblad verschijnt, peer-reviewed en al en dat het in februari nog voorlopig was.

Share

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  ja ja…Het zal wel…..maarre na die boeiende edoch heftige “donkere materie marathon” van afgelopen zondag, waarbij na al die “mogelijke mogelijkheden” die voorbij kwamen zoeven er eigenlijk toch maar Eén conclusie….”we weten nog helemaal nada, noppes , niets”.. overeind leek te blijven staan, zullen we ook dit voorlopig maar even met een stevig korreltje WITTE materie (zout!!!) nemen, zo dunkt mij!!

 2. ik ben het eens met Jan en ik heb het idee dat de astronomie in een crisis zit.
  Wat ik ook niet snap is dat alle aandacht gaat naar een hele zwakke kracht (de zwaartekracht)
  terwijl andere veel sterke krachten (zoals de elektromagnetische kracht) er niet bij betrokken worden.
  Zwarte gaten bestaan ook niet volgens Stephen Hawking ?????????

 3. rudiev zegt

  Als steriele neutrino’s kunnen vervallen in een normale neutrino en een foton, dan houdt dit ook in dat de massa is afgenomen en dus ook de zwaartekracht. In de link naar het vorige artikel hierover wordt gesteld dat een steriele neutrino van 7 KeV kan vervallen in een normale neutrino en foton van elke 3,5 KeV. Aangezien alleen het neutrino nog massa heeft is de totale massa van 7 KeV dus afgenomen naar de helft van 3,5 KeV. Wat heeft dit, en misschien soortgelijke vervalreacties van andere donkere materie deeltjes, voor effect op de totale massa van het universum aangezien donkere materie het grootste deel van de massa bezit? Je zou dan aan kunnen nemen dat de massa van het universum afneemt en dus de zwaartekracht. Zou dit misschien een reden kunnen zijn voor het steeds sneller uitzetten van het universum, de massa en dus zwaartekracht neemt af dus neemt de uitzetting toe.

Speak Your Mind

*