16 juli 2024

Marsmeteorieten tonen bestaan ondergronds reservoir op Mars van water of ijs

14-337a

Credit: NASA

Een internationaal team van planeetdeskundigen heeft met behulp van drie op aarde gevonden meteorieten, die afkomstig zijn van Mars, bewijs gevonden dat er op Mars ondergronds een groot reservoir van water of ijs moet bestaan. Als op Mars een groot object inslaat kunnen inslagfragmenten de ruimte in worden geslingerd en die kunnen miljoenen jaren later weer als meteoriet op aarde terechtkomen. De in het ijs van de Zuidpool gevonden meteorieten hebben waterstofatomen in zich, van een bepaalde isotoop die anders is dan het water dat aangetroffen is in de atmosfeer of in de mantel van Mars. Isotopen zijn atomen van een bepaald element met een afwijkend aantal neutronen. De omvang van het ondergrondse reservoir van water of ijs moet dusdanig groot zijn dat het nog niet in ‘isotopisch evenwicht’ met de atmosfeer van Mars is gekomen. Het meest waarschijnlijk lijkt een ijsreservoir net onder het oppervlak, in een mix met het plaatselijke sediment – op de afbeelding rechts bij de Northern Lowlands weergegeven – ?D verwijst naar de isotoop van waterstof. Het reservoir zou deels antwoord kunnen geven op de vraag waarom Mars vroeger een natte periode heeft gekend, die vervolgens overging in een droge periode en waar al het water uit die natte periode is gebleven.  Bron: NASA.

Share

Comments

 1. DU-UUUH!!!!

  Phoenix Mars Lander’s reactie na het lezen van dit nieuwsbericht 🙂
  http://www.nasa.gov/mission_pages/phoenix/images/press/sol_020_024_change_dodo_v3.html

  • Enceladus zegt

   Ja precies! Dat er ijs vlak onder het oppervlak zit, weten we al jaren. Blijft de vraag: hoe dik is die laag en hoe uitgestrekt?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Water op Mars is een van de boeiendste onderwerpen. Er is heel veel te vinden op Mars wat direct te linken is met een nat verleden. Maar zolang ze nog niet met zekerheid kunnen stellen waar al dat water dan is gebleven, durven ze nog niet volmondig te stellen dat Mars vroeger rivieren, meren en misschien zelfs oceanen had.

    Een hele goede publicatie is http://www.researchgate.net/publication/223987135_The_fluvial_history_of_Mars
    Negeer de “signup” meldingen…..click op de “view” button (rechts-midden page) en je hebt de volledige versie. Voor de liefhebbers.

Speak Your Mind

*