16 april 2024

Aarde bereikt vandaag het perihelium in baan om de zon

Perihelium-aphelium

Vanochtend om 08.00 uur was het zo ver: toen stond de aarde in haar elliptische baan om de zon in het perihelium, het punt het dichtste bij de zon. De afstand van het middelpunt van de aarde tot de zon bedroeg toen 147.096.204 km, dat is 0,983277 Astronomische Eenheid (AE). E

Share

Comments

 1. Misschien een dommige opmerking, dus dan is het vandaag eigenlijk echt kerstmis, de viering van de wederopstanding van de zon?

  • Nee Linda, dat is niet zo.
   Vandaag is de kortste dag.
   [ Wij rekenen altijd met dagen van 24 hr. maar dat is niet zo. Als de Aarde dichter bij de zon staat duurt de dag iets korter, Zomers zijn de dagen juist iets langer. Gemiddeld is die 24 uur wel goed.

   De kortste ‘overdag’ heeft te maken met de electica : de hoek van 23,5 ° die de aardas maakt met het vlak waar de aarde in draait. “Hierdoor komt ’s winters de zon nauwelijks boven de horizon uit. Op ongeveer 22december staat de zon recht boven de steenbokkeerring, dus het verst van de Noordpool.”
   (ten miste… zo lijkt het.)

   Groet, Paul

  • Linda, domme vragen zijn er niet, hooguit domme antwoorden. Oeps, oppassen natuurlijk dat dit antwoord niet in die categorie valt. 🙂 Het heeft zoals Paul zegt met de hoek van de aardas op de ecliptica te maken, Rond 22 december hebben we het wintersolstitium, hetgeen jij de wederopstanding van de zon noemt. Leuke term daarvoor, ik heb ‘m nooit eerder zo gehoord.

 2. Bedankt Obelix en Arie, mmm oke ik dacht dat dat algemeen bekend was dat het oude-kerstfeest de viering van de wederopstanding van de zon was. En dat de kerken dat gewijzigd hebben in de wederopstanding van de zoon.

  http://www.theosofie.net/sunrise/sunrise2001/janfeb2001/kerstsolstitium.html

  Is mijn conclusie dan wel de juiste, dat de kerst-periode van de geboorte van de nieuwe zon/opstanding van Jezus dan behoorlijk verschoven is van december naar januari ?

 3. evandijken zegt

  Meerdere oude feesten (z.g. heidense feesten) zijn destijds door de kerk naar zich toe getrokken. Het volk werd daardoor niet van de kerk vervreemd. Sterker nog, het volk ging (moest) steeds meer geloven dat datgene wat de kerk beweerde, waar was.

  Vriendelijke groet,
  Eric

Speak Your Mind

*