19 januari 2021

Bijzondere, naar boven gerichte bliksems gefilmd en gefotografeerd

upper atmospheric discharges

In de afgelopen dagen zijn een aantal nieuwsberichten gepubliceerd over hoogatmosferische ontladingen – een vorm van bliksem in de stratosfeer, die soms helemaal tot aan de ruimte reiken. Omdat deze ontladingen veel korter duren dan conventionele bliksem, is het lastig om ze te fotografen en/of te filmen, waardoor het onderzoek naar dit soort verschijnselen bemoeilijkt wordt.

florida jet

Nu hebben onderzoekers van het technologische instituut van Florida maar liefst zeven van dit soort gebeurtenissen vastgelegd, allemaal tijdens de tropische depressie Dorian, in augustus 2013. Het gaat in alle gevallen om zogenaamde “jets” – ontladingen die vanuit een onweersbui naar boven bewegen, ver de stratosfeer in. Onderzoekers kunnen dankzij de gegevens meer vertellen over het ontstaan van deze jets en hoe ze verband houden met verwante fenomenen, zoals sprites – maar daarover straks meer.


Hoogatmosferische elektrische ontladingen kunnen een enorme elektrische lading in de hoge atmosfeer pompen, waarbij mogelijk het ontstaan van wolken en de chemie van de dampkring be

Comments

  1. Zouden de blauwachtige jets te maken kunnen hebben met plasma? Een ontlading in of naar de ionosfeer? Het doet me denken aan kometen die een blauwachtige plasmastaart kunnen hebben. Nouja, dit schoot me zo te binnen 🙂
    http://images.lmgtfy.com/?q=comets+blue+plasma+tail

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: