16 juli 2024

Internationaal onderzoek wijst Schipluiden aan als meest lichtvervuilde plaats

Nederland gezien vanuit het ISS, een foto gemaakt door Andr
</p>
<div class=

Share

Comments

 1. Waarom kunnen die kassen niet gewoon verduisterd worden ’s nachts? Gewoon een automatisch luxaflex systeem of een uitklappend doek…

  Het zou prettig zijn als de overheid meer druk zou uitoefenen op bedrijven/instanties om hun lichtvervuiling te verminderen. Het is hartstikke schadelijk voor nachtdieren en ontneemt ons het uitzicht op de sterren. Waarom kunnen mensen wel bezwaar aantekenen wanneer een windmolen het uitzicht bederft, maar is dat niet mogelijk bij lichtvervuiling?

  • Je hebt gelijk……zelfs in Arnhem zitten de vogels midden in de nacht te “zingen” en fluiten alsof het dag is, en dat is dan van straatlampen en kantoren.

   Het zal wel teveel kosten. Hoewel ze ook terugverdienen op electra lijkt mij. 600 watt lampen per 1,5m2? is nogal wat en alles wat naar buiten lekt aan licht, is naast overlast ook verlies. Als ze licht binnen kunnen houden en het zo doen dat ze ook minder warmteverlies lijden….ik zou wel eens willen weten wat een terugverdientijd zou zijn van dergelijke maatregelen. Maar misschien is het gewoon te kostbaar en valt de besparing tegen…

  • Bij een beetje mist of laaghangende bewolking, kunnen ze ’s nachts de straatverlichting
   gerust uit laten hier in de (west) Bommelerwaard.
   Weerkaatsing van het licht uit de kassen verlicht dan de gehele omgeving.

   Zijdelingse uitstraling van het licht van uit een kas moet vanwege o.a. verkeersveiligheid,
   afgeschermd zijn. Maar voor naar boven uitgestraald licht, geld dit niet.
   Volgens tuinders wegen de kosten niet tegen de baten op
   om ook het uitgestraalde licht naar boven af te schermen.

   Maar de roep tegen lichtvervuiling wordt ook hier steeds groter, dus zal het, denk ik,
   niet zolang meer duren dat tuinders ook hier maatregelingen tegen moeten nemen.

 2. Martin Schoenmaker zegt

  Is de stelling: “nergens op aarde meer echt donker is” niet te kort door de bocht? Volgens mij is het redelijker te zeggen dat “het in geen van de onderzochte locaties nog echt donker wordt”.

  Kitt Peak mag dan wel de donkerste plek zijn in het onderzoek, maar nog geen 5 kilometer naar het zuidoosten is het nog donkerder en een kleine 25 kilometer verder nog weer een gradatie NSU’s donkerder…

  Zie: http://s17.postimg.org/is49eb6kf/kittpeak.jpg

  Bron: http://djlorenz.github.io/astronomy/lp2006/

  • Ja dat klopt, de stelling zou alleen voor de onderzochte locaties moeten gaan en niet over de gehele wereld. Ik heb enkele jaren terug al eens geschreven over de beste waarneemplek op aarde, op Ridge A op de Zuidpool. Jammer genoeg staat de Zuidpool niet op die kaarten, ik zou de NSU van die plek wel eens willen weten.

 3. Martin Schoenmaker zegt

  Met behulp van eerder genoemde website een uitsnede gemaakt van Nederland over de GoogleMaps kaart gelegd.

  http://s21.postimg.org/wyuityk0n/darkskies.jpg

 4. Dit gaat idd. enkel over de in ’t rapport onderzochte objecten -/plaatsen. Een suggestieve onderzoek dus.
  Want ik ken een heleboel landen, streken, plaatsen, townships waar het echt pikke donker is. Je ziet geen hand voor ’t oog.

  Daarnaast voor de gene die willen dat het Westland zijn licht uit doet, weet wel dat het een economische zone is die belangrijk is voor jullie allemaal. Er wordt hier voor een deel veel geld verdient, werk gecreëerd en innovatieve technologie ontwikkeld en dit alles ten gunste voor NL. Indirect dus benefits voor jullie allemaal. Onthou dat!!

  Jaren en jaren, is het gas verbruik door slimme innovatie sterk verminderd en halen ze zo een hogere rendement eruit. De kassen hebben allemaal speciaal coating op het glas, die warmte van de zon of lampen (energie) tegenhoud. (even simpel verteld zo)
  Het licht wordt al gedempt door speciale lampen itt. enkele jaren geleden. Zilveren folie die worden gehangen over de kas, beperkt de lichtuitstraling naar buiten toe. Waardoor ook nog eens de kas beter op warmte blijft en niet te veel weglekt. Enzovoorts. enzovoorts.

  Dus enige begrip is wel op zijn plaats, denk ik zo.

  Prettige Zondag.

 5. Martin Schoenmaker zegt

  De lichtvervuiling levert in iedergeval vreemde situaties op:

  Weet even niet meer of dit op Astroblogs eens gemeld werd, maar kort geleden las ik een verhaal over San Fransisco waar bewoners de hulpdiensten belden na het zien van vreemde wolken tijdens een stroomstoring.

  Bron: http://www.pbs.org/seeinginthedark/astronomy-topics/light-pollution.html

Speak Your Mind

*