23 april 2024

Quasars waarnemen vanuit je achtertuin? Het kan!

Zoekkaartje voor 3C 273. Credit: Starry Night Education software.

Quasars – de afkorting van quasi-stellaire radio objecten – lijken sinds hun ontdekking in 1963 door Maarten Schmidt het domein te zijn van professionele sterrenkundigen. Dat is voornamelijk vanwege de geringe schijnbare helderheid van deze sterrenstelsels, waarvan we door hun enorme afstand tot de aarde – variërend van iets minder dan een miljard lichtjaar tot aan de rand van het zichtbare heelal, meer dan 12 miljard lichtjaar ver – alleen maar de heldere kern zien, welke geactiveerd wordt door een superzwaar zwart gat. Maar toch is er van de 200.000 quasars die tot nu toe bekend zijn een handjevol die een schijnbare helderheid van meer dan +14m heeft – da’s vergelijkbaar met de helderheid van de dwergplaneet pluto – en dat maakt het mogelijk om deze objecten ook met een middelgrote telescoop (diameter 20-35 cm) te fotograferen of te zien. Door te fotograferen zijn zelfs zwakkere quasars zichtbaar, zoals André van der Hoeven een keer heeft laten zien, toen hij vlakbij M51 een quasar vastlegde die op een afstand van 11 miljard lichtjaar staat en die +20,3m is (zie afbeelding hieronder).

quasar

In de tabel hieronder zie je zeven quasars, waarvan de helderheid groter dan +14m is – dubbelklikken om de verquasariseren. De coördinaten staan er bij, dus daarmee kan je ze op een sterrenkaart vinden. Op internet zijn ook zoekkaartjes te vinden, zoals het exemplaar bovenaan van 3C273, maar die zijn meestal niet echt bruikbaar, omdat ze te weinig gedetailleerd zijn.

Als je zo’n gebied gefotografeerd hebt is de moeilijkheid om de quasar te detecteren. Hij ziet er als een ster uit (vandaar in z’n naam ‘quasi-stellair’), dus zie dat maar eens te identificeren. De volgende sites kunnen je helpen bij het identificeren van de quasars:

Bron: Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*