24 februari 2024

Leven kan zich als een epidemie verspreiden in de Melkweg

Credit: NASA/JPL-CalTech

Voorlopig is er maar één planeet in de Melkweg bekend waar leven op te vinden is: moeder Aarde. Maar desondanks zijn de meeste sterrenkundigen het er wel over eens dat elders ook leven moet zijn, primitief of intelligent. Het lijkt niet een kwestie óf we leven buiten de aarde zullen vinden maar meer wanneer we dat zullen vinden. Er zijn inmiddels al 1950 ontdekte en bevestigde exoplaneten, planeten bij andere sterren dan de zon, en 31 daarvan lijken leefbaar te zijn. De vraag dringt zich vervolgens op of het leven op die planeet – áls we dat gevonden hebben – daar spontaan ontstaan is of dat het ‘geïmporteerd’ is van elders. Aan die vraag hebben sterrenkundigen van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) onlangs een studie gewijd en daaruit is naar voren gekomen dat leven zich in de Melkweg kan verspreiden op een manier die doet denken aan een epidemie, aan de wijze waarop ziektes zich kunnen verspreiden. Feitelijk zijn er twee manieren hoe leven zich kan verspreiden, te weten via een natuurlijke verspreiding, waarbij bacteriën of andere levensvormen meeliften met kometen of planetoïden, die door de zwaartekracht van de ster weggeslingerd worden naar een naburige ster, of via intelligent leven dat zich met raketten een weg baant door de kosmos.

Credit: Alamy

Welke manier doet er volgens de CfA groep niet echt toe, bij beiden zal het leven zich vanuit centra naar alle kanten uit verspreiden, zoals groeiende bellen in het water (de groene bellen in de illustratie bovenaan). Dat betekent dus dat als ergens op exoplaneet X leven wordt gevonden, dat er dan grote kans is dat leven zich ook op de naburige planeet Y bevindt, die bij een ster verder staat. Er zijn op die manier patronen zichtbaar van de verspreiding van leven in de Melkweg. Voorwaarde voor dergelijke patronen is wel dat de verspreiding snel verloopt, omdat sterren de neiging hebben door hun eigenbeweging door de Melkweg van elkaar vandaan te bewegen en dan wordt de panspermie, zoals dit ook wel wordt genoemd, moeilijker. Over de studie is een artikel verschenen en dat is inmiddels geaccepteerd voor publicatie in The Astrophysical Journal Letters.Over buitenaards leven is overigens nog ander nieuws te melden. Australische wetenschappers hebben namelijk uitgezocht wat de meest logische plek is om te zoeken naar intelligent buitenaards leven in de Melkweg en dat blijken de binnenste regio’s van de Melkweg te zijn. Die regionen bevatten bijzonder veel planeten met de juiste omstandigheden voor het ontstaan van intelligent leven, waardoor daar mogelijk al twee 2 miljard jaar geleden complexe samenlevingen ontstonden, aldus de onderzoekers in een recent artikel dat verschenen is in het maandblad Astrobiology. Het gaat met name om de regionen net onder en boven het galactisch vlak, waar minder vaak supernova-explosies plaatsvinden. Bron: CfA + Nu.nl[Update 22.30 uur] Nog wat ander gerelateerd nieuws: uit Japans onderzoek blijkt dat het heel goed mogelijk is dat leven verspreid wordt via kometen. Ze hebben aminozuren, waterijs en silicaten bij zeer lage temperaturen (77K) in een soort van kogel gedaan, die vervolgens werd afgevuurd om een inslag na te bootsen. Door de inslag bleken er ‘peptiden’ te ontstaan, een bepaald soort moleculen. Meer info over het onderzoek in de Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Feitelijk is er nog een derde manier om leven te verspreiden en dat is dat het leven is meegereisd met een andere levensvorm, zoals bijvoorbeeld de muis in Australië, onbedoeld is meegekomen met de mens. Of het paard, wat dan weer bewust is geïntroduceerd.

 2. Gôh, begrijp ik het goed dat leven op aarde dan pure mazzel is? De aarde ligt toch verder daar vandaan? Verder van de binnenste regio’s van de Melkweg, namelijk in de Orionarm?
  Over de logische plek snap ik die ene zin.op Nu.nl niet helemaal. “Volgens de wetenschappers is het zelfs goed mogelijk dat er op één van de planeten al intelligent leven is geëvolueerd voordat de eerste levensvormen op aarde ontstonden.

  Is de aarde dan een laatbloeier of nakomertje?

  • De Melkweg zelf wordt geschat op zo’n tien miljard jaar oud, de zon is ongeveer de helft daarvan. Het is dus goed mogelijk dat bij planeten bij eerdere generaties sterren al veel eerder leven is ontstaan en geëvolueerd tot intelligent leven. In die zin kunnen wij een nakomertje zijn ja.

  • Goh, nee je begrijpt het niet helemaal goed. 🙂

   Ik heb het gevoel dat de ‘mainstream’ in de biologie er van uit gaat dat de abiogenese (voor het aardse leven) zich op Aarde heeft voorgedaan. [ Voor de duidelijkheid : zelf denk ik ook dat dat het geval is. ]

   Maar er is een andere stroming die denkt dat die abiogenese zich misschien wel elders heeft voltrokken. Wij zouden dan het ‘resultaat’ van zo’n epidemie-verspreiding kunnen zijn. Het is niet uitgesloten dat het leven op Aarde een gevolg is van panspermie.
   [ Aangezien we de (aardse) evolutiestamboom heel ver terug kunnen volgen, zouden die panspermie-organismen wel heel erg primitief moeten zijn geweest. Zo zouden dan bv meercellige organismen een uitvinding van de Aarde moeten zijn. 😉 ]

   [ Er zijn zelfs halve zolen die denken dat het leven op Aarde zich hier wel spontaan heeft ontwikkeld, maar dat de ontwikkeling van de mensheid een gevolg is van intelligente Extra Terrestrials, die lokale primaten/apen een deel van hun intelligentie implanteerden : gestuurde evolutie / GMO.
   Allerlei Goden-verhalen wijzen in die richting. Zie bv Anunaki . ]

   Overigens, als bij panspermie de lokale zonnen sneller ronddraaien dan dat leven zich laat inzaaien, krijg je helemaal niet van die ‘groene’ gebieden, maar veel meer ver-van-elkaar-verspreide stippen. Er is dan helemaal geen patroon te zien, zoals welke het bovenstaand artikel aan ons ‘belooft’.

   Groet, Paul

   • Goh, maar wat goed dat jij het wel helemaal begrijpt, Paul 😛 In de mainstream, zoals jij die hier schetst, zou je kunnen opmaken dat het ooit een “Wie van de drie” eindresultaat gaat worden. Hoewel… volgens jou zijn er “halve zolen” (lekker denigrerend) die zo denken dat het leven zich hier spontaan ontwikkeld heeft, met een upgrade door de Anunnaki. Geldt dat label “halve zolen” dan ook voor mensen met een geloof, die er weer ‘zus’ over denken?
    Wat de uitkomst ook zal zijn, de gevolgen daarvan worden vast minder fijn.

    Over die Anunnaki… hier wordt ook gekloond, hier wordt ook kunstmatige weer-aanpassing toegepast, wat gaan wij in de toekomst doen op andere planeten?
    http://www.planetmanagement.nu/projecten_planetaire_klimaat_controle.htm
    http://www.wanttoknow.nl/wetenschap/klimaat/kunstmatige-weeraanpassing-desastreus-voor-aarde/

    Vergeet die laatste alinea maar. Anders ben ik straks nog gelabeld als een aanhanger van de Anunnaki, of een “halve zool”.
    Niet oordelen kan ook.

    @Mardi- Wat jammer dat je zo ontzettend knap bent Mardi. Smiley
    Zelf vind ik lelijke, niet te ‘slimme’ mannen aantrekkelijk. (gekheid, maar toch)

 3. Ik heb zojuist nog een update aan de blog toegevoegd over onderzoek dat staaft dat leven heel goed verspreid kan zijn via kometen.

 4. Ik krijg, vooral na de ontdekkingen van de laatste tijd,
  steeds meer het idee dat leven veel dichterbij is dan we denken.
  Voor mijn gevoel zou ik eerst maar eens in ons eigen zonnestelsel gaan zoeken.
  Dat doen we al, ik weet het, maar het zou intensiever moeten.
  Ik wil het namelijk nog mee maken dat ze het vinden 🙂

  • De kans is aanwezig dat er in ons zonnestelsel leven aanwezig is, topkandidaat is en blijft Mars, maar ijsmanen als bijvoorbeeld Europa, Ganymedes, Enceladus en noem ze allemaal maar op, zouden ook broeikasten van leven kunnen zijn.

   En intensiever?
   100 jaar geleden zaten we nog midden in de Eerste Wereldoorlog met Europa en werd er gereden met MonsterTanks, richting Mosterdgas bestookte loopgraven.

   Hoe anders zou het zijn geweest als Duitsland die oorlog gewonnen had, maar dat is weer een hele anderen discussie.

 5. exobiologen hebben nogal harde stellingen over waarom sommige planeten meer of minder kans hebben op leven en hoe het leven zich kan verspreiden etc. maar het is op geen enkel praktisch bewijs gebaseerd zolang we maar één planeet met één versie van leven kennen. Er is eigenlijk helemaal geen exobiologie zolang er geen buitenaards leven is gevonden. Alles wat ze verzinnen is theorie en gespeculeer. Voor hetzelfde geld zijn we allemaal het resultaat van een freak accident reactie tussen wat nucleotiden in de oersoep wat zo onwaarschijnlijk is dat het zich in de hele leeftijd van het heelal never nooit meer gaat herhalen.

  Maar goed, als we niet zoeken komen we er ook nooit uit, dus ik juich het onderzoek evengoed van harte toe.

 6. Stel dat een intelligent buitenaards ras opzettelijk of per ongeluk in het Melkwegstelsel zelfreplicerende nanomachines verspreidt die levende cellen vernietigen. Ze hebben de Aarde nog niet bereikt, maar….. Is dat wellicht de oplossing van de Fermi Paradox?

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Wat is er intelligent aan het maken van zichzelf replicerende nanomachines die levende cellen vernietigen?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Misschien waren ze niet zo intelligent om te bedenken dat hun Von Neumann instrumentjes zo’n reikwijde hadden.
    Misschien zijn zij zelf ook ten ondergegaan aan dit mislukte experiment….

    Maar toch kunnen ze dan wel heel intelligent zijn, net als wij.
    Ook wij zijn in staat om onszelf te vernietigen, denk maar eens aan kernwapens of ziekten als Aids.
    Ik zie de mensheid in de toekomst nog wel een mini Zwart Gat bouwen, en dan laat iemand het per ongeluk los…. en vreet het vervolgens de Aardkern op.

    Een intelligent ras, kan heel best een finaal foutje maken, als is het maar door één iets minder intelligent lid van dat ras. 🙂

    Mij zou zo iets helaas heel goed kunnen ‘overkomen’.
    Maar bijvoorbeeld Mardi niet, die is nl. heel knap. 😀

    Groet, Paul

    • 🙂 🙂 Zo is het maar net, niet de slimste, maar wel ontzettend knap 🙂 🙂

    • Avatar foto Enceladus zegt

     Tja Obelix, jij bent ronduit lelijk met die steen op je rug en daarmee een lekker hapje voor zo’n zwart gat. 😉

     Maar zonder gekheid: ik vind Von Neumann machines bedenken helemaal geen teken van intelligentie. ik vind Von Neumann machines een typisch bedenksel van onze soort. Dat wij het daadwerkelijk maken en loslaten van die dingen toedichten aan een andere soort, zegt meer over ons dan over zo’n andere soort.

     Wij zijn kennelijk alleen maar in staat tot extrapoleren en bedenken dat wat wij (nog) niet kunnen wel gedaan zal worden door een soort die veel verder is dan wij. Ik denk en hoop dat een echt intelligentere soort hebzucht en daarmee ook onbreidelde expansiedrang zal weten te overwinnen. Zoals kunst langzaam in plaats komt van religie zal hopelijk bij een soort die miljoenen jaren verder is wetenschap in plaats komen van voortdurende expansiedrang. Een soort die koestert wat ze heeft, en zich verdiept in het doorgronden van de mysteries van het universum, die is pas écht intelligent.

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • ” Wie zegt daar, dat ik dik en lelijk ben? @#$ GTFR&^#$•◘○♪♠☼◄↕‼ “

     • Quote’s
      – ” Von Neumann machines een typisch bedenksel van onze soort. ”
      – ” Wij zijn kennelijk alleen maar in staat tot extrapoleren en bedenken dat wat wij (nog) niet kunnen wel gedaan zal worden door een soort die veel verder is dan wij. ”
      .

      Wel Gert(Enceladus), het lijkt bijna alsof jij die andere soorten al kent, dat jij reeds wetenschap hebt hoe zij zijn. Voorlopig is het nog maar de vraag hoe abiogenese werkt, en of het inderdaad zo’n universele stap is, die veelvuldig in het universum gezet is.
      En intelligent leven is daarmee nog lang geen feit.

      Niet voor niets is de laatste therm in de verg. van Drake : “de gemiddelde levensduur van een beschaving.” Ook Drake voorzag dat een intelligente beschaving zichzelf de das om kan doen. Of dat gebeurd door kernwapens of Neumannetjes is niet zo van belang.

      Als soort zijn wij intelligent, maar staan daarbij wel op de schouders van vorige generaties.
      We extrapoleren niet slechts, maar maken ook nieuwe zaken. 200 jaar geleden was er nog geen elektra; 20 jaar later de eerste draadloze communicatie.
      De hedendaagse Mensheid is bezig met overproductie aan CO2, sleutelen aan DNA (GMO) en Nano deeltjes ( als die zich leren te reproduceren zijn het al Neumannetjes ).

      Vaak lukt het onze veiligheidsdiensten niet eens om kwaadwillige medemensen voortijdig van hun doel af te brengen. ( Vaak ook wel, schijnt… maar geheim.)
      Hoe moet een maatschappij zich beschermen tegen goedwillige medemensen die helaas de verkeerde ingrediënten bij elkaar brengen, en daarmee heel de planeet ontvolken?
      – Oppassen lijkt mij een goed advies. 🙂

      Er zal een wankel evenwicht blijven tussen onze intelligente prestaties en zelfvernietiging.
      Dat jij nu plots overstapt van het idee de ruimte te verkennen naar het vieren van Kunst, komt mij wel heel merkwaardig over. [ Wat het je gebruik ? 😀 ]

      Vriendelijke Groet, Paul
      (Oh bliksem / Obelix )

     • Avatar foto Enceladus zegt

      Hoi bliksemse Paul,

      Ik pretendeer niet te weten hoe die ander soorten zijn. Wat me echter opvalt is dat Von Neumann-machines een menselijke vinding zijn, waarvan we zondermeer aannemen dat een beschavon die veel verder is ze niet alleen uitgevonden zal hebben, maar ook gebruikt. Dat bedoel ik met extrapoleren.

      Jouw voorbeeld van electriciteit en draadloze communicatie is heel aardig. 200 jaar geleden hadden we dat geen eens kunnen bedenken. Daarom vind ik speculeren dat andere beschavingen ten onder zullen zijn gegaan aan hun eigen Neumannetjes nogal zinloos. We kunnen immers niet eens bedenken wat ze allemaal nog meer uitgevonden zullen hebben.

      Ik stap helemaal niet over. Ben en blijf een groot voorstander van de ruimte verkennen. Ik zeg ook nergens dat het vieren van de Kunst in plaats van wetenschap moet komen.
      Ik citeer mezelf maar even: “Zoals kunst langzaam in plaats komt van religie zal hopelijk bij een soort die miljoenen jaren verder is wetenschap in plaats komen van voortdurende expansiedrang.”

      Wat ik gebruik, geen toverdrank beste Obelix. Gewoon af en toe een goed glas wijn. 😉

      groet (uiteraard ook vriendelijk)
      Gert

 7. Als de mens ooit technologisch zover is om andere werelden te bezoeken kunnen we ons beter zorgen maken om kruisbestuiving van aards leven met het leven op een andere planeet.

  Wie weet is aards leven al bezig met een evolutie op mars. 🙂

 8. [quote]Over buitenaards leven is overigens nog ander nieuws te melden. Australische wetenschappers hebben namelijk uitgezocht wat de meest logische plek is om te zoeken naar intelligent buitenaards leven in de Melkweg en dat blijken de binnenste regio’s van de Melkweg te zijn. Die regionen bevatten bijzonder veel planeten met de juiste omstandigheden voor het ontstaan van intelligent leven, waardoor daar mogelijk al twee 2 miljard jaar geleden complexe samenlevingen ontstonden,[/quote]

  In de binnenste regio ’s van de melkweg is het ook drukker waardoor leven daar ook snel weer vernietigd kan worden door meteorieten.

 9. Als Enceladus gelijk heeft is dat leven daar dus echt intelligent, koestert het wat het heeft, en heeft het dus geen expansiedrang. Misschien bestaat het daardoor ook al niet meer.

Speak Your Mind

*