4 oktober 2023

Europa gaat fijnstof meten met mobieltje

Teamleden van het Nederlandse iSPEX-project meten fijnstof met hun telefoon plus opzetstukje.

Van 1 september tot en met 15 oktober 2015 gaan mensen in heel Europa met hun mobieltje fijnstof meten. De meetcampagne is bedacht door de mensen achter het succesvolle Nederlandse iSPEX-project uit 2013. De bevolking gaat in ieder geval de straat op in Athene, Barcelona, Belgrado, Berlijn, Kopenhagen, Londen, Manchester, Milaan en Rome.

In Europa zijn 9.000 opzetstukjes voor de iPhone verspreid, waarmee deze verandert in een meetinstrument voor fijnstof. Voor Nederland zijn geen nieuwe opzetstukjes beschikbaar. Toch hoopt het iSPEX-EU team dat veel Nederlanders die hun opzetstukje uit 2013 nog hebben, zullen meedoen met dit Europese experiment.

Geslaagde vorm van burgerwetenschap
Elise Hendriks van de Universiteit Leiden en co

Share

Comments

  1. Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

    Grapjassen 😉 “Nam je deel aan de meetcampagne in 2013? Haal dan je iSPEX opzetstukje onder het stof vandaan en doe mee met ook dit Europese experiment!”

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: