11 december 2023

De aarde is vermoedelijk “nat” geboren

Met behulp van een elektronenmicroscoop gemaakte foto van een pikriet (een type basaltische rots) die afkomstig is van Baffin Island. Het mineraal olivijn, dat zichtbaar is als een gescheurde grijze massa, bevat glasachtige smelt-insluitsels. In die insluitsels bevinden zich kleine waterdruppels die afkomstig zijn vanuit de diepe aardmantel. Credit: Lydia J. Hallis.

Water bedekt zo’n tweederde van het aardoppervlak, maar de herkomst van dit water is altijd nogal mysterieus geweest. De laatste decennia waren wetenschappers van mening dat het water door kometen en planetoïden zou zijn aangeleverd. Nieuw onderzoek heeft dit ernstig in twijfel getrokken.Onderzoekers van de Universiteit van Hawai’i hebben gebruik gemaakt van een zogenaamde ionen-microsonde om te speuren naar stukjes glas binnen oude rotsen. De betrokken onderzoekers zijn er vrijwel zeker van dat de bestudeerde rotsblokken afkomstig zijn uit de aardmantel en nauwelijks zijn “aangetast” door afzettingsgesteenten. Verder zijn de rotsen gevonden op Baffin Island, waar oeroude rotsen uit het Precambrium aan het oppervlak komen. Dat betekent dat de rotsen in kwestie tot de oudste behoren die ooit zijn aangetroffen.De stukjes glas binnen de rotsen bevatten kleine waterdruppels die miljarden jaren lang opgesloten hebben gezeten. Men heeft die waterdruppels geanalyseerd en gekeken naar de verhouding tussen normale waterstofatomen en “zware” waterstofatomen (deuterium) in dat water. Het blijkt dat het water bijna geen deuterium bevat – dat betekent dat het onwaarschijnlijk is dat het water “achteraf” op onze aarde is afgeleverd, nadat de planeet was gestold en afgekoeld. Dat betekent dat het water moet zijn aangeleverd met de stofdeeltjes die uiteindelijk zijn samengeklonterd tot onze planeet. Het water op aarde komt dus rechtstreeks uit de protoplanetaire schijf rondom de pasgeboren zon. Conclusie: de aarde is nat geboren en kometen en planetoïden hebben geen grote rol gespeeld bij het “bevochtigen” van onze planeet. Bron: University of Hawaii.

Share

Comments

  1. Waarom of .. of ,,, .. en niet ..,,,. en ook !! ….. niets staat op zichzelf.. het zijn altijd verzameling van toevalligheden en gebeurtenissen die het totale resultaat geven wat we nu op dit moment zien …

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d