17 april 2024

Vanaf 20 januari een samenstand van VIJF planeten aan de ochtendhemel

Credit: Stellarium

Vanaf komende woensdag zijn maar liefst vijf planeten te zien aan de ochtendhemel – een samenstand of conjunctie zoals dat heet, welke ruim tien jaar geleden voor het laatst plaatsvond. Dat spectaculaire gezicht, waarbij je Mercurius, Venus, Mars, Saturnus en Jupiter allemaal op één lijn aan de hemel kunt zien, is ongeveer een maand zichtbaar. Hierboven de situatie op 21 januari iets voor acht uur ’s ochtends net voor zonsopkomst, een plaatje vergaard met Stellarium – dubbelklikken om te verconjuncteriseren. Links in het oosten staan Mercurius, Venus en Saturnus, in het zuiden vind je Mars en in het zuidwesten staat Jupiter. Van het rijtje zal Mercurius in het begin nog de meeste moeite kosten die in de schemering te ontdekken. Daarvoor kan je het beste een verrekijker hebben en goed uitzicht op de lage oostelijke horizon. Pas daarbij wel op dat je niet in de zon kijkt zodra deze tevoorschijn komt! Hieronder een afbeelding van het zonnestelsel op dat moment, verkregen via de website Heavens Above.

SolarSystemPic

Je ziet dat alle vijf planeten bekeken vanaf de aarde – da’s de blauwe stip met het ⊕ teken – ‘rechts’ van de zon staan. Mercurius beleeft op 7 februari z’n grootste westelijke elongatie, dus dan is ‘ie het gemakkelijkst zichtbaar. Veel plezier komende tijd met het aanschouwen, fotograferen en genieten van deze samenstand. Bron: Astropixie.

Share

Comments

 1. Hierboven de situatie op 21 januari iets voor acht uur ’s ochtends net voor zonsondergang
  net voor zonsopkomst

 2. Ook met het periodiek systeem der elementen is een mooie samenstand te maken:

  https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/e8/71/4d/e8714d5d3d986bae5196c434a54d968f.jpg

 3. Is dit fenomeen ergens te bekijken?

 4. Teska Norden zegt

  Een conjunctie is wanneer planeten dicht bij elkaar in het zelfde teken staan.
  Dat is hier natuurlijk niet het geval 🙂

  • Enceladus zegt

   Dat zal dan wel conjuctie in de astrologie zijn en daar doen wij hier niet aan, want dat is een pseudowetenschap.

   Conjuctie in de astronomie betekent: samenstand van ten minste twee hemellichamen aan het firmament wanneer deze voor de waarnemer zo dicht mogelijk in elkaars verlengde staan.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 5. Tussen Mercurius en Jupiter staat een grote afstand, dus dat zou je een héél wijde samenstand of conjunctie kunnen noemen. Dat het in één sterrenbeeld moet staan zal zoals Gert zegt een voorwaarde uit de astrologie zijn en daar zijn wij hier niet erg gecharmeerd van. 🙂 Maar stel even dat je die voorwaarde wel zou hanteren, hoe ga je dan om met het volgende: stel dat er twee planeten zeer dicht bij elkaar staan, maar ze bevinden zich elk net in een ander sterrenbeeld, in het grensgebied van twee sterrenbeelden, bijvoorbeeld Ram en Stier. Dus stel dat ze 5″ van elkaar staan, praktisch op elkaar geplakt voor ’t blote oog, maar net op die grens, dan is het dus géén conjunctie? Teska, hoe denk je daarover?

Speak Your Mind

*