21 februari 2020

Het kwantumschuim van ruimtetijd

Voorstelling van kqantumschuim (credit: Chandra/Harvard).

Voorstelling van kwantumschuim (credit: Chandra/Harvard).

Met de ontdekking van zwaartekrachtsgolven door LIGO is er weer veel aandacht voor zwaartekracht en ruimtetijd. Door de meting aan zwaartekrachtsgolf GW150914 heeft men een limiet kunnen stellen aan de massa van het graviton, het hypothetische deeltje dat de zwaartekracht zou vervoeren. Men denkt dat het graviton –

Comments

 1. De data van ligo zou toch wellicht ook inzicht kunnen geven in het bubbelende of korrelige van de ruimtetijd. Doet me beetje denken aan Craig Hogan van fermilabs die ooit in de ruis van de GEO600 detector ook het korrelige van de ruimtetijd dacht te zien en daarmee bewijs voor zijn holografisch principe, echt bleek dit fals alarm te zijn.
  https://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090203130708.htm

  Ook een latere studie met een eigen holomter vond geen bewijs.
  http://www.sciencemag.org/news/2015/12/controversial-experiment-sees-no-evidence-universe-hologram

 2. Note; kwanta dient men niet te verwarren met kwatta 🙂

  https://c2.staticflickr.com/8/7346/10384945993_a3a7baa913_b.jpg

 3. lastige materie.

  echter loop ik tegen deze zin aan:
  áls het al bestaat, dat is nog helemaal niet zeker – massaloos is, maar áls het graviton toch een massa heeft dan kan deze niet groter zijn dan 1,2 x 10-22 eV, oftewel 10-58 kg, zo kon men uit de metingen afleiden.

  massaloos en dan bijna 60 kg wegen.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: