Een groepje Russische ingenieurs van de Universiteit van Moskou
Russen willen dit jaar satelliet lanceren die nog helderder is dan Venus
6 maart 2016 door 6 Reacties
Astronomisch nieuws, wetenswaardigheden én persoonlijke opinies
Een groepje Russische ingenieurs van de Universiteit van Moskou
Copyright © 2024 · Genesis Framework · WordPress · Log in
Olaf schreef er 2 maart ook al over: http://www.astroblogs.nl/2016/03/02/mayak-de-crowdfunded-satelliet-klaar-voor-lancering/
Het is een belachelijk plan omdat het in eerste instantie geen toegevoegde waarde heeft, technisch of wetenschappelijk gezien. Het bewerkstelligt alleen nog meer ruimteschroot. En dat terwijl het ding volgens de boomstarter (Russische kopie van Kickstarter) gemaakt wordt om technieken te leren om ruimteschroot op te ruimen zonder gebruik te hoeven maken van retro-motoren. Op zich een nobel doel.
Google Translate:
With the help of the satellite will be tested aerodynamic braking system, which will make it possible to lower the orbit objects without using the engine, which will help in solving the problem of space debris.
De satelliet zal zijn baantjes om de aarde draaien op een hoogte van 600km, wat een zogenaamde sun-synchronous baan is. De satelliet wordt dan continu beschenen door de zon. Tevens zal daardoor iedereen op Aarde het stipje kunnen zien over komen. Op 600km heb je ook al een stuk minder last van de remmende werking van de aard-atmosfeer, waardoor Mayak langer er over zal doen om uiteindelijk alsnog in de dampkring op te branden. Ik kan het niet meer terugvinden, maar ik heb ergens gelezen dat het volgens mij minstens 3 jaar in de ruimte zal blijven.
Op de NASA site (http://www.nasa.gov/news/debris_faq_prt.htm) vond ik:
The higher the altitude, the longer the orbital debris will typically remain in Earth orbit. Debris left in orbits below 370 miles (600 km) normally fall back to Earth within several years. At altitudes of 500 miles (800 km), the time for orbital decay is often measured in decades. Above 620 miles (1,000 km), orbital debris normally will continue circling Earth for a century or more.
Roscosmos heeft aangegeven het ding nog voor de zomer te willen lanceren. Gelukkig wordt het lanceersysteem gedeeld met de Canopus-B-IR satelliet die zich bezig gaat houden met het monitoren van bosbranden, zodat niet ook nog een ‘zinloze’ hoeveelheid lanceer-rommel veroorzaakt wordt (op de grond en in een baan om de Aarde)
Het enige puntje waar je van zou kunnen zeggen dat het toegevoegde waarde heeft is het plan om satellieten te kunnen opruimen zonder raketmotoren nodig te hebben. Dit onderdeel is echter een van de (nog niet behaalde) stretchgoals. Pas wanneer er voldoende geld is opgehaald gaan ze dat dus doen.
Daarbij is het ook niet het eerstvolgende stretchgoal… Het eerstvolgende is dat ze een tweede satelliet gaan bouwen om te kunnen tentoonstellen in een museum…
Het is overigens niet de eerste keer dat er een Russisch plan is om een kunstlicht te creëren met een reflector in de ruimte. In 1993 bedachten ze “Banner”
Bronnen:
https://boomstarter.ru/projects/shae…_sputnik_mayak
http://arstechnica.com/information-t…ar-in-the-sky/
http://www.astroblogs.nl/2016/03/02/…oor-lancering/
Banner: http://www.nytimes.com/1993/01/12/sc…pagewanted=all
https://en.wikipedia.org/wiki/Sun-synchronous_orbit
Het is niet alleen een reflector voor licht maar ook uitermate geschikt voor radar en andere radiogolven. Wellicht is het een militair project onder het mom van experimentele wetenschap. Zendamateurs zullen het zeker testen op Satellietbouncing mogelijkheden. En SETI krijgt weer wat interessante aardse reflecties voor de kiezen…
Hadden de Japanners al eens niet zoiets in de ruimte gebracht?
http://www.astroblogs.nl/2010/06/18/ikaros-ruimtezeil-is-uitgevouwen/
En het staat me bij, dat er ook al eerder een groot zeil inde ruimte is gebracht
wat toen niet geheel ontvouwde.
maar hoe dat nu precies zat, weet ik niet meer…
Hier nog een link naar het mislukte Cosmos 1 project in 2005 die ook een zonnezeil wilden lanceren.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnezeil
Of doel je op de Splinters van de SF roman van Larri Niven en Jack Pournelle…
https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Mote_in_God's_Eye
Een zonnezeil is heel iets anders dan een reflector in de ruimte brengen. Het zonnezeil dat de Planetary Society vorig jaar in de ruimte bracht was een test voor een lancering die dit jaar zou moeten gaan plaatsvinden.
Lees er meer over op http://sail.planetary.org/
Zullen ze het gezicht van Putin er op afbeelden? Dat je dat door de kijker kunt zien? En dat ie dan nog zeker tienduizend jaar in een baan om de aarde draait?
En dan de Chinezen ook zoiets doen en de Amerikanen, en Coca Cola en Google. Ruimtereclame, het moest er uiteindelijk toch van komen.