13 juni 2024

Noorderlicht gezien in het noorden van Nederland

Noorderlicht bij de Afsluitdijk, gemaakt door Wessel Hiemstra.

Afgelopen nacht (7 maart 2016) is in het noorden van het land het noorderlicht goed zichtbaar geweest. Dit komt niet zo heel vaak voor. Het noorderlicht of aurora borealis wordt veroorzaakt door de zonnewind, een stroom geladen deeltjes die vanuit onze moederster het heelal in “waait”. Een deel van die deeltjes wordt gevangen door het aardmagnetisch veld, waarna ze bij de polen in botsing komen met de zuurstof- en stikstofatomen in onze dampkring. Hierbij ontstaan allerlei kleuren, die gemakkelijk met het blote oog waargenomen kunnen worden.

Meestal is dit verschijnsel in Nederland niet zichtbaar, maar bij een zonnestorm kan het tóch gebeuren. Vannacht was het dus zover: de noordelijke provincies werden getrakteerd op het bijzondere schouwspel. Op Twitter werden veel foto’s van het noorderlicht geplaatst en #noorderlicht was zelfs eventjes trending topic op het social media-platform. Enkele foto’s volgen hieronder:

noorderlicht maart 2016

noorderlicht maart 2016 2

noorderlicht maart 2016 3

Op de site van de Telegraaf was een mooie timelapse te bewonderen:

Komende dagen wordt overigens geen poollicht meer verwacht.

Share

Comments

 1. Monique zegt

  Is dat niet Nature’s Wonder van Heineken?
  Smiley
  https://youtu.be/js8iFSTOjKc

 2. hennie zegt

  wanneer komt er weer een, want dat wil ik wel zien. lijkt me prachtig.

  • Enceladus zegt

   In Nederland is die kans niet zo heel erg groot Hennie. Eigenlijk moet je er voor naar het noorden van Noorwegen, Zweden of Finland. Bovendien is het maar relatief kort van te voren te zeggen.

   Maar als je niet helemaal naar Noord-Scandinavië wilt of kunt, maar er wel een nachtelijke rit naar Noord-Nederland voor over hebt, hou dan voortaan deze website goed in de gaten: http://www.poollicht.info/index.php/nl/

   groet,
   Gert (Enceladus)

 3. Angele van Oosterom zegt

  Vannacht en mogelijk komende nacht boven NL weer het noorderlicht te zien,
  https://nos.nl/artikel/2380529-heel-eventjes-noorderlicht-boven-nederland

Speak Your Mind

*