25 mei 2024

Oeps, er dreigt opnieuw uitstel voor de James Web Space Telescope

Credit: NASA

De Government Accountability Office (GAO), zeg maar de Amerikaanse versie van de Rekenkamer, heeft een rapport naar het Amerikaanse Congres gestuurd, waarin ze zeggen dat er gevaar dreigt dat NASA’s James Webb Space Telescope later dan maart-juni 2019 – op dit moment het beoogde ‘lanceervenster’ – zal worden gelanceerd. Het testen van de complexe ruimtetelescoop, die de opvolger wordt van de Hubble ruimtetelescoop, en de te optimistische visie van de hoofdaannemer (Northrop Grumman) zijn de oorzaken van het uitstel dat dreigt. Met name het uitvouwen van het grote zonneschild in de ruimte vraagt meer voorbereidingstijd. In eerste instantie had Northrop Grumman 4 maanden speling gekregen op de straikke planning, maar daar is volgens de GAO nog maar anderhalve maand van over. Er mag daarom tussen nu en het lanceervenster niets mis gaan, anders is die speling ook weg en is uitstel nodig (zie de grafiek hieronder).

Credit: NASA

Ook dreigt er een overschrijding van het budget te zijn. Dat budget bedraagt acht miljard dollar, in 2011 door het Congres vastgesteld als plafond. De NASA heeft nog niet gereageerd op het rapport. Zij komt binnenkort met een eigen ‘Standing Review Board’, waarin zal worden ingegaan op de  bevindingen van de GAO.

Eh…nu we het toch over de JWST hebben: áls die ooit wordt gelanceerd dan gaan ze daarmee óók kijken naar de Epoch of Reionization (EoR), de periode in het vroege heelal die deze week zo in de belangstelling staat door de ontdekking van een signaal van de allereerste sterren. Met de JWST zullen ze die sterren zelf niet kunnen zien, wél de sterrenstelsels die toen ontstonden. Ik heb ‘m daarom bij het rijtje instrumenten gezet, die de EoR (gaan) onderzoeken. Bron: NASA Spaceflight.

 

Share

Comments

  1. Dick Mesland zegt

    Merkwaardig: in de illustratie van de JWST staat bij de primary mirror en de solar power array precies dezelfde tekst. Dure array zou ik zeggen.

  2. Ze willen vast geen fouten maken zoals dit bij Hubble gebeurde.
    Hier een 44 min docu over de Hubble die vorige week bij zdoc op TV was, knap denkwerk….
    https://www.rtl.nl/video/61a9a3c5-a454-30ef-9ccd-718ba080d885/

Speak Your Mind

*