21 juni 2024

Woensdag 31 oktober: Halloween én…. Dark Matter Day

Credit: DMD Organisation

Op woensdag 31 oktober wordt voor de tweede keer wereldwijd Dark Matter Day (DMD) georganiseerd, als men aandacht wil geven aan de wereldwijde speurtocht naar de mysterieuze substantie, die 85% van alle materie in het heelal vormt (en bijna 27% als je ook de energie erbij neemt, donkere energie vormt met ruim 68% het grootste deel). In 2017 was de aftrap van DMD. Niet voor niets is DMD die 31e oktober, want het is dan ook Halloween, het feest dat zich vooral in het donker afspeelt. Op deze pagina kan je zien waar events rondom DMD worden georganiseerd. Ook zijn er virtual events, die iedereen via internet kan volgen en een overzicht daarvan is hier te zien. Ehh… over Halloween en spookachtige verschijningen gesproken: het blijkt dat de bekende planetoïde 2015 TB145, ook wel bekend als de ‘halloween planetoïde’ a.k.a. ‘Spooky’ (vanwege z’n uiterlijk) er weer aan komt. Dit keer komt ‘ie op 11 november langs, dus anderhalve week na Halloween. Niet in paniek raken hoor, de afstand tot de aarde is maar liefst 38,6 miljoen km, da’s honderd keer verder weg dan de maan.

Impressie van planetoïde 2015 TB145. Hoezo gedramatiseerd? 😀 Credit: J. A. Peñas/SINC

Bron: over DMD Interactions, over de Halloween planetoïde Universe Today.

Share

Comments

 1. Komt DM voortaan in een ‘clownspak’ 🙁

  Paul

 2. Scientists may have solved one of the biggest questions in modern physics, with a new paper unifying dark matter and dark energy into a single phenomenon: a fluid which possesses ‘negative mass”. This astonishing new theory may also prove right a prediction that Einstein made 100 years ago.
  https://phys.org/news/2018-12-universe-theory-percent-cosmos.html

  https://www.reddit.com/r/space/comments/a3a33c/scientists_may_have_solved_one_of_the_biggest/eb4lrz7/

  https://www.reddit.com/r/space/comments/a3a33c/scientists_may_have_solved_one_of_the_biggest/eb4lrz7/?context=10000

  Google Translate (Would anyone kindly give an ELI5?
  And what was Einstein’s prediction?:

  Ervan uitgaande dat ze gelijk hebben: het spul dat sterrenstelsels bij elkaar houdt, is hetzelfde spul dat het universum uitdijt. Een vloeistof gemaakt van negatieve materie is verantwoordelijk voor beide dingen. Deze vloeistof heeft een negatieve zwaartekracht, dus in plaats van er voorwerpen naar toe te trekken, worden ze weggeduwd.

  Negatieve materie rond de randen van een sterrenstelsel duwt al zijn sterren en planeten samen, alsof je handen een sneeuwbal samenhouden, en negatieve materie tussen sterrenstelsels zorgt ervoor dat ze van elkaar af versnellen.

  Negatieve materie was eerder uitgesloten als verklaring voor donkere energie omdat, met een vaste hoeveelheid negatieve energie, de dichtheid ervan zou zijn afgenomen in een zich uitbreidend universum, en de uitbreiding van de ruimte zou vertragen, in plaats van versnellen zoals het feitelijk doet . Maar deze nieuwe theorie pretendeert dit probleem op te lossen door te zeggen dat er voortdurend nieuwe negatieve materie ontstaat, die de versnellende uitbreiding van de ruimte voedt die we waarnemen.

  Vroeger beschreef Einstein zijn kosmologische constante (de kracht die alle sterrenstelsels van elkaar af dreef, ook wel donkere energie genoemd) als verwant aan een negatieve massa die de ogenschijnlijk lege ruimte in het universum vult. Als deze Oxford-wetenschappers gelijk hebben, dan was de beschrijving van Einstein altijd al correct en nu weten we waarom.

Speak Your Mind

*