11 december 2023

Nieuws over de bouwstenen van leven in het heelal

Credit: Image courtesy of Rajdeep Dasgupta.

Twee nieuwsberichten over de bouwstenen van leven in het heelal, op aarde en elders.

 1. Nieuw onderzoek van petrologen (jawel, die heb je ook) van de Rice universiteit (VS) laat zien dat het aannemelijk is dat het merendeel van de koolstof, stikstof en andere essentiële ingrediënten voor het ontstaan van leven op aarde zijn gekomen dankzij de botsing die de aarde meer dan 4,4 miljard jaar geleden onderging met een andere grote planeet, waarbij de maan werd gevormd. In de korst en mantel van de aarde zijn veel vluchtige elementen te vinden, zoals koolstof, stikstof en zwavel, elementen die nodig zijn bij het ontstaan van leven. De vraag waar wetenschappers zich al lang mee bezig houden is hoe die vluchtige elementen in de korst en mantel zijn gekomen. Eerdere verklaringen, zoals de theorie dat meteorieten – de koolstofrijke chondrieten – deze elementen naar de aarde brachten (de ‘late veneer’ theorie), maar de verhouding koolstof-stikstof in die meteorieten is afwijkend van die verhouding in de mantel en kort van de aarde – 40:1 respectievelijk 20:1. Rajdeep Dasgupta en zijn collega’s zijn daarom op zoek gegaan naar een beter verklaring. Uit laboratoriumexperimenten, waarbij ze onder hoge druk en temperatuur de omstandigheden in de vroege aarde nabootsten, én computersimulaties van ongeveer een miljard (!) verschillende scenario’s kwam naar voren dat het beste scenario een botsing van de jonge aarde moet zijn geweest met een planeet ter grote van Mars, die beschikte over een zwavelrijke kern (zie de afbeelding hierboven). Zonder die botsing, zou de aarde dus niet alleen geen maan hebben gekregen, maar zou er ook geen leven op aarde kunnen ontstaan.
 2. Het stervormingsgebied Rho Ophiuchi. De ster IRAS16293-2422 B is omcirkeld. Credit: ESO/Digitized Sky Survey 2. Acknowledgement: Davide De Martin

  Sterrenkundigen hebben met de Atacama Large Millimeter/submillimetre Array (ALMA) in Chili de piepjonge ster IRAS16293-2422 B in het sterrenbeeld Slangendrager bestudeerd en in de gaswolk die de ster omhult – het restant van de wolk waaruit de ster ontstaan is – heeft men een organisch molecuul gedetecteerd. Voor het eerst heeft men namelijk glycolonitril (HOCH2CN) gevonden, een pre-biotisch molecuul, één van de bouwstenen van leven.

  Credit: Víctor M. Rivilla & Ben Mills & Herschel-SPIRE 500 microns

  Met glycolonitril kan adenine worden gevormd, één van de vier nucleobases van DNA en RNA in levende organismen. IRAS16293-2422 B is een zogeheten protoster in de buurt van het stervormingsgebied genaamd Rho Ophiuchi, 450 lichtjaar van de aarde verwijderd.

Bron: Science Daily en Eurekalert.

Share

Comments

 1. Avatar foto Angele van Oosterom zegt

  Dat is bijzonder nieuws, dat glycolonitril waren ze al lang op zoek naar en nu gevonden zo ver verwijderd van de aarde! Knap hoor:) ,

 2. Ad 1 )

  Quote : “Uit laboratoriumexperimenten, waarbij ze onder hoge druk en temperatuur de omstandigheden in de vroege aarde nabootsten, én computersimulaties van ongeveer een miljard (!) verschillende scenario’s kwam naar voren dat het beste scenario …”

  Betekend dit nu ook dat de “Drake Equation” een miljard maal ongunstiger uitvalt voor Extra Terrestrial levensvormen?

  Groet, Paul

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d