3 december 2023

VP Mike Pence wil al in 2024 Amerikanen op de maan – gaan ze dan ook eerder naar Mars?

Vorige week heeft de Amerikaanse vice-President Mike Pence tijdens een lezing voor de National Space Council verklaard dat de Verenigde Staten al in 2024 astronauten op de Maan willen zetten. Da’s vier jaar eerder dan wat president Trump eerder had aangegeven in z’n Space Policy Directive 1 uit 2017, toen die ’t over 2028 had. En da’s best ambitieus te noemen, nee wat zeg ik, da’s best gewaagd te noemen. Twee weken vóór Pence z’n toespraak liet het Witte Huis namelijk weten dat er bezuinigd gaat worden op de NASA, dat er 9% minder geld is voor de bemande Orion capsule en maar liefst 17% minder geld voor het Space launch System, de raket waarmee die capsule naar de maan moet worden gebracht. De ontwikkeling van Orion en SLS heeft afgelopen jaren al de nodige vertraging opgelopen – de lancering van Exploration Mission-1 zal naar verwachting pas ergens juni 2020 gaan plaatsvinden – en als er dan ook nog eens minder budget is zal dat de zaak niet eenvoudiger maken.

Impressie van de lancering van de SLS. Credit: NASA/Boeing.

Pence vergrootte in z’n toespraak de druk op de NASA nog eens door te zeggen dat die datum hard was en dat ‘ie gedaan moest worden “by any means necessary“, inclusief de inzet van bijvoorbeeld commerciële partijen. En mochten de NASA en z’n partner Boeing er niet in slagen om binnen vijf jaar Amerikanen op de maan te zetten, dan – zo zei Pence “we need to change the agency, not the mission.” Jawel, dat liegt er niet om, ’t klinkt in mijn ogen zelfs als een soort dreigement. NASA Administrator Jim Bridenstine, door het Witte Huis aangesteld als baas van de NASA, heeft in een reactie aangegeven dat het allemaal haalbaar is. Sterker nog, volgens hem betekent het dat er nog eerder Amerikaanse astronauten op Mars kunnen staan, volgens Bridenstine mogelijk al in 2033. Voorwaarde is wel dat er meer geld komt, zo zei hij deze week tegenover het comité van het Amerikaanse congres, dat zich bezig houdt met NASA’s budget voor 2020.

Jim Bridenstine op 2 april voor het comité van het Congres. Credit: NASA/U.S. Congress

Vóórdat Pence met z’n doel kwam was de NASA van plan om voor 2020 $ 21 miljard te vragen, maar gezien de noodzaak om de versnelling van het doel te financieren zal er uiterlijk 15 april een extra aanvraag voor budget komen. Hoeveel dat zal bedragen is niet bekend. Om te komen tot dat doel van Amerikanen op de maan in 2024 zal er niet alleen versneld moet worden gewerkt aan de combi van SLS en Orion, maar zal er ook een Lunar Gateway moeten komen, een station dat rond de maan vliegt en van waaruit bemande landingen op de maan mogelijk zijn. Een impressie daarvan zie je in de afbeelding hieronder, waarin je links de Orion het station ziet naderen.

Credit: NASA

Maar da’s dan meteen het volgende probleem – ehhh… noem het de volgende uitdaging voor de NASA – want die Lunar Gateway én het landingstoestel bestaan nog alleen maar op papier, de aanbesteding voor wie deze mogen gaan bouwen moet nog plaatsvinden. Het is dan ook niet voor niets dat Phil Plait, de Bad Astronomer, heeft gezegd dat het plan van Pence een politieke stunt is, die gedoemd is te mislukken, tenzij er heel veel geld bij komt. Nou, komende weken maar kijken of het Witte Huis én het Congres het pleidooi om extra geld gaan honoreren. Bron: Gizmodo + Bad Astronomy.

Share

Comments

  1. Komt er dan ook een rommelring om de maan?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: