24 mei 2024

Noordpool van Mars blijkt dikke lagen van (oeroud) ijs te bevatten

Foto van de Noordpool van Mars met de poolkap van ijs (Chasma Boreale). Credit: SA/DLR/FU Berlin; NASA MGS MOLA Science Team

We blijven even bij Mars, na het eerdere bericht vandaag over de vliegreis over de berg Mount Sharp, gelegen in de Gale krater op Mars, waar Marsrover Curiosity bevindt. Wat is namelijk het geval: onderzoekers van de Universiteiten van texas en Arizona hebben namelijk met behulp van het Shallow Radar (SHARAD) instrument aan boord van NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ontdekt dat er op de noordpool van Mars dikke lage ijs voorkomen. Dat daar ijs ligt wisten we natuurlijk al lang, dat zien we op foto’s van die noordpool, zowel vanaf de aarde als van dichtbij gemaakt. Maar nu blijkt dus, op basis van radaropnames gemaakt met SHARAD, waarmee men bijna 2,5 km diep kan kijken, dat er ónder het poolijs meerdere voormalige ijskappen verborgen liggen. Die opeengestapelde ijslagen bieden een kijkje in de klimaatgeschiedenis van Mars, als ware het boomringen die de groei van een boom laten zien. Tussen de ijlagen in zitten ook zandlagen, die warmere periodes in de geschiedenis van Mars aangeven. De ijslagen zouden tijdens koudere periodes – noem het ijstijden – op Mars ontstaan zijn. Die periodes duurden naar schatting zo’n 50.000 jaar en ze zouden te maken hebben met de baan van Mars om de zon en met de stand van z’n rotatieas, die net als die van de aarde aan het wiebelen is. Als alle ijslagen op die noordpool zouden smelten dan zou heel Mars 1,5 meter onder water komen te staan. Gisteren verscheen een vakartikel over de ontdekking van de gelaagde ijsstructuur onder de noordpoolkap van Mars in Geophysical Research Letters. Bron: Eurekalert.

Ehhh… nou we het toch over Mars hebben: zoals lezer Spits gisteren meldde kan iedereen zich weer opgeven om je naam mee te sturen naar Mars, waar ik mij toen (in 2015) al voor had gemeld (toen voor de InSight lander, die afgelopen december daar landde). En nu dus weer. Nou ja, je begrijpt het, die gelegenheid greep ik met beide handen aan en heb ik mij opnieuw aangemeld.

Share

Comments

 1. Etienne Durinck zegt

  Dat er ooit veel water op Mars is geweest lijkt steeds duidelijker te worden. Dus er kan nu ook nog (veel ?) grondwater aanwezig zijn. En misschien zit het zelfs (heel) diep in de ondergrond ?

 2. Hier opnieuw de link om gechipt..mee te gaan met mars 2020 Arie ,
  hoe meer zielen hoe meer vreugd …toch 🙂

  https://mars.nasa.gov/participate/send-your-name/mars2020/

  Dacht laatst over diepe groten op Mars ,
  zou daar diep onder de grond ..warmer..
  niet nog iets..zijn

 3. Martijn zegt

  Misschien dus toch genoeg middelen aanwezig voor terraforming?

 4. Gemerden zegt

  Zou mooi wezen als de curiosity dat ijs kon onderzoeken. Vloeibaar water is toch de “heilige graal” van de wetenschap ???

Speak Your Mind

*