23 mei 2024

Explosie van kleine planetoïde in atmosfeer waargenomen

Credit: SLIDER by RAMMB / CIRA @ CSU

Op 22 juni om 23.31 uur Nederlandse tijd blijkt iets ten zuiden van Jamaica de kleine planetoïde NEOCP A10eoM1 de atmosfeer van de aarde te zijn binnengevlogen en vervolgens geëxplodeerd. Die explosie is zowel vanuit de ruimte waargenomen door een van de GOES weersatellieten – zie de animatie hierboven – als op land door diverse mensen die ‘m als vuurbol zagen. De planetoïde was vóór de explosie al waargenomen, toen die nog in de ruimte vloog en wel met de Atlas Project Survey. De exacte lokatie van de plek van de explosie was op 15,02° NB en 68,65° WL. Hieronder zie je een foto van het spoor dat na de explosie in de atmosfeer was te zien.

Credit: W. Staka III of the University of Wisconsin (CIMSS) and (SSEC))

Door het Bermuda infrasound station werden geluidsgolven van de inslag geregistreerd en op grond daarvan kon de bij de explosie vrijgekomen energie worden vastgesteld op 3-5 kT TNT. Dat komt overeen met een planetoïde die drie meter in doorsnede is en die explodeert in de atmosfeer. Hieronder een tweet over die registratie.

Het is voor de vierde keer dat een explosie in de atmosfeer is waargenomen van een planetoïde die daarvoor óók al in de ruimte was waargenomen. De drie eerdere planetoïden waren: 2008 TC3, 2014 AA en 2018 LA. Bron: Remanzacco Observatory.

Share

Speak Your Mind

*