
Artistieke impressie van de ster HAT-P-6, een geel-witte dwergster in het sterrenbeeld Andromeda, en de exoplaneet HAT-P-6 b. (c) Livia Pietrow
De Nederlandse zoektocht naar een naam voor exoplaneet HAT-P-6 b en de ster waar hij omheen draait (HAT-P-6) is vandaag van start gegaan. Tot en met eind september krijgen alle Nederlanders de kans een naam voor te dragen. Naast verenigingen van sterrenkunde-amateurs, professionele astronomen en het algemene publiek, worden met name kinderen aangemoedigd via hun school een voorstel te doen: de beste suggestie wordt beloond met een telescoop voor op school.
Het formulier voor een voordracht staat hier: http://www.astronomie.nl/exoplaneetzoektnaam
De regels voor de naamgeving staan hier: http://www.astronomie.nl/regelsexoplaneetzoektnaam
NB: De procedure is gebonden aan een groot aantal regels. Om ongeldige voordrachten te voorkomen, moet iedereen die een naam wil voordragen de regels eerst lezen.
IAU
‘Exoplaneet zoekt naam’ is de Nederlandse campagne van het wereldwijde project ‘IAU100 NameExoworlds’. De Internationale Astronomische Unie (IAU) viert dit jaar zijn honderdste verjaardag en heeft alle landen een exoplaneet toegewezen voor vernoeming.
Twee ronden
De Nederlandse competitie bestaat uit twee ronden. In de eerste ronde kunnen het publiek, verenigingen van sterrenkunde-amateurs, professionele astronomen en scholen een voordracht doen (tot 30 september 2019). De tweede ronde is de stemronde. Nederland kan in de tweede helft van oktober stemmen op een van de vijf setjes namen die een Nationaal Comité van astronomen en andere experts heeft geselecteerd uit alle voordrachten. Het setje namen (voor ster en planeet) dat de meeste stemmen krijgt wordt aangemeld bij de IAU.
De resultaten van de wereldwijde verkiezingen worden bekendgemaakt in december 2019. De gekozen namen worden vanaf dat moment parallel aan de bestaande wetenschappelijke namen gebruikt.

Artistieke impressie van de ster HAT-P-6, een geel-witte dwergster in het sterrenbeeld Andromeda, en de exoplaneet HAT-P-6 b. (c) Livia Pietrow
HAT-P-6
Nederland heeft de ster HAT-P-6 en de exoplaneet HAT-P-6 b gekregen. De ster is een geelwitte dwergster en staat op ongeveer 650 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Andromeda. De planeet is een zogeheten ‘hete Jupiter’. Bijzonder aan de planeet is dat hij in een retrograde baan draait.
Exoplaneten
Astronomen hebben de afgelopen decennia duizenden planeten en planeetstelsels ontdekt rond nabije sterren. Sommige planeten zijn klein en rotsachtig zoals onze aarde; andere lijken meer op gasreuzen als Jupiter. Om de meeste sterren cirkelen planeten. Alleen al het enorme aantal sterren en planeten en de aanwezigheid van prebiotische materialen, maakt het bestaan van leven elders in het heelal waarschijnlijk. Bron: Astronomie.nl.
Castor & Pollux
Ceasar & Cleopatra
Remus & Romulus
Mooie suggesties, al klinken ze niet echt Nederlands. Ik zou er zelf meer een Nederlands tintje aan geven. Maar ik zou zeggen vul dat formulier in en stuur het op.
Spinoza (ster)
Hudde (planeet).
Johannes Hudde was een tijdgenoot van Spinoza, die met hem correspondeerde. Hij heeft ook belangrijk werk gedaan als wiskundige, was 19 x burgemeester van Amsterdam en was betrokken bij de VOC.
Die Nederlandse planeet moet natuurlijk de onvervalste Nederlandstalige naam ‘Knus’ krijgen. Echt heel huiselijk om daar te gaan wonen. Het zonnetje kan dan wel ‘Kachel gaan heten.
Knus bij de Kachel. 😉
Groet, Paul
Zelf vind ik Aeron wel een mooie naam voor een planeet.
De Wadden zijn werelderfgoed.
Is het een idee om de ster Wadden te noemen en de (nog te ontdekken) planeten te vernoemen naar de Waddeneilanden?
En een volgende prijsvraag te houden naar wat Nederlanders het mooiste Waddeneiland vinden. Om daar (vooralsnog) de eerste planeet naar te vernoemen.
Worden er meerdere planeten ontdekt, dan worden de eilandnamen en -nummers indien nodig herschikt op volgorde van b- Texel, c-Vlieland, d-Terschelling, e-Ameland, f-Schiermonnikoog en gaan we ingeval dat er nog meer planeten worden ontdekt gewoon internationaal door met eerst de Duitse en daarna de Deense Waddeneilanden. Per slot van rekening wandelen onze Waddeneilanden allengs oostwaarts
Duitsland in.
P.s. De planeet b beweegt (uniek) tegen de draairichting van de zon in (retrograad). Laat zich dus niet meesleuren, is eigengereid en krachtig. Welk Waddeneiland laat zich niet meevoeren naar Duitsland?…
Noem ze gewoon : Piet en Henk.
Is oer nederlands en lekker makkelijk te onthouden.
De Dikke, en De Dunne?
joy hapines
Vind je dat echt Nederlands klinken?
Nee Arie , niet echt , maar wel positief.
Ik ga verder na denken !
B.V. Vuur en vlam ??
gr. Gerard