1 april 2023

Raadselachtige ORC’s kunnen niet verklaard worden met bestaande theorieën

ORC1. Credit: Bärbel Koribalski, based on ASKAP data, with the optical image from the [Dark Energy Survey](https://www.darkenergysurvey.org), Author provided

Juli dit jaar meldde ik dat Australische sterrenkundigen vier cirkelvormige objecten in de ruimte ontdekt hadden, die alleen maar zwakke radiostraling uitzenden en waarvan drie een heldere rand hebben, zodat ze op een ring lijken. Dat deden ze toen ze in 2019 starten met de Evolutionary Map of the Universe (EMU), gebruikmakend van de Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP), een serie aaneengeschakelde radiotelescopen. Ze noemden ze “Odd Radio Circles”, kortweg ORC’s – hé, waar hebben we dat vaker gehoord? Hierboven zie je één van die ORC’s, nummer 1. De schatting is dat er zo’n duizend van die ORC’s verspreid aan de hemel staan. Afgelopen tijd ging een Australisch team van sterrenkundigen op zoek naar een verklaring van de raadselachtige objecten, waarvan ze niet eens wisten of ze in ons eigen Melkwegstelsel liggen of ergens ver weg daarbuiten.

Enkele radiotelescopen van ASKAP. Credit: CSIRO.

Het zou natuurlijk kunnen zijn dat de ORC’s helemaal niet bestaan, maar dat ASKAP (hierboven zie er enkele radiotelescopen ervan) een instrumentele fout geeft. Maar toen de cirkels ook met andere radiotelescopen werden waargenomen viel die mogelijke oorzaak af. Vervolgens werd geprobeerd de ringen ook in andere golflengten te zien, maar wat ze ook deden het lukte niet, ze zijn alleen in radiogolflengtes zichtbaar. De straling zou veroorzaakt kunnen worden door elektronen, maar dan zou je verwachten dat ook je ook straling in andere delen van het spectrum ziet.

Drie van de vier waargenomen ORC’s. Credit: Ray Norris et al.

Vervolgens gingen ze een heel rijtje met mogelijke verklaringen af, maar die vielen af omdat er telkens wel een reden was waarom dat niet aan de orde kon zijn: supernovarestanten, grote geboortegolven van sterren in sterrenstelsels, straling van superzware zwarte gaten in radiosterrenstelsels, Einstein ringen van zwaartekrachtlenzen, allemaal bleken ze niet dé verklaring van de ORC’s te kunnen zijn. Kortom, bestaande astrofysische verschijnselen lijken de ORC’s niet te kunnen verklaren. Vandaar dat sommigen hun toevlucht nemen tot exotische verklaringen, zoals twee Russische sterrenkundigen, die denken dat ORC’s de uiteinden zijn van wormgaten. Hier het vakartikel over de (on-)mogelijke verklaringen van de ORC’s, te verschijnen in de Publications of the Astronomical Society of Australia. Bron: Phys.org.

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Ik roep even iets geks: kunnen Dyson Spheres die straling verklaren?

  Groet,
  Gert (Enceladus)

  • Zend een Dyson Spheres zwakke radiostraling uit….,
   wat zend zwakke radiostraling uit…,
   het is iets op deze frequentie..

   • Avatar foto Enceladus zegt

    Dat weet ik niet, maar het lijkt me dat het mogelijk is? Wellicht als een waarschuwingsteken? Ik kan me zo voorstellen dat een beschaving die zoiets bouwt er alles aan gelegen is dat het intact blijft. Anderzijds is het natuurlijk wel zo dat ontdekking ervan zonder radiostraling lastiger is, al vermoed ik dat een dysonspere onvermijdelijk straling zal uitzenden. Misschien is er iemand die zich hier in verdiept heeft die er mee over kan zeggen?

    Groet,
    Gert (Enceladus)

    • Een Dyson sphere zou eerder in het infrarood zichtbaar zijn, uitgaande van wat aannames die Dyson zelf al deed in zijn oorspronkelijke paper (en overgenomen door SETI).

     Sommige van de ORCs lijken een sterrenstelsel te herbergen en dat suggereert dat ze sowieso veel te groot zijn en wellicht het resultaat van galactische processen.

 2. Etienne Durinck zegt

  Gokje. Wanneer donkere materie zichtbaar wordt.

Trackbacks

 1. […] vandaan komen. Eerder werden met het EMU project ook al andere vreemde objecten ontdekt, zoals de Odd Radio Circles (ORC’s). Hier het vakartikel van Norris et al over de start van het EMU project én de vondst […]

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: