12 december 2024

Toch een planetoïde die de Chixulub-krater veroorzaakte

Impressie van de inslag die zorgde voor het uitsterven van de dinosauriërs. Credit: Willgard Krause/Pixabay.

Weten jullie nog wat ik hier op 15 februari jongstleden schreef? Dat de Chixulub-krater bij Mexico, die 66 miljoen jaar geleden ontstond en die zorgde voor het uitsterven van de dinosauriërs, vermoedelijk veroorzaakt is door een komeet. En nu amper twee weken later bereikt het nieuws ons dat onderzoek laat zien dat de krater ontstaan is door de inslag van een planetoïde. En daarmee zijn ook alternatieve oorzaken van het uitsterven van de dinosauriërs, zoals een reeks vulkaanuitbarstingen, tot de prullenbak veroordeeld. Een onderzoeksteam onder leiding van Steven Goderis van de Vrije Universiteit Brussel heeft in de 200 km grote krater namelijk planetoïdenstof gevonden.

Kaart met daarop aangegeven de lokatie van de Chixulub-krater. Credit: The University of Texas at Austin/Jackson School of Geosciences/ Google Map.

Het team heeft boorkernen van boringen die in 2016 in het kader van het International Ocean Discovery Program gedaan zijn in de krater onderzocht en in die boorkernen heeft men iridium aangetroffen, een element dat veel voorkomt in bepaalde planetoïden. In de aardkorst komt iridium niet voor, behalve in een de bekende geologische KT-laag, die 66 miljoen jaar oud is. Iridium werd in de jaren tachtig al ontdekt op verschillende plekken op aarde in die KT-laag, maar bij de Chixulub-krater zelf werd het niet gevonden. Tot nu toe tenminste.

Een deel van de onderzochte boorkernen. Credit: International Ocean Discovery Program.

Naast iridium trof men in de boorkernen ook zwavelverbindingen aan. De zwavel moet in de grond hebben gezeten vóór de inslag van de planetoïde en vervolgens door de inslag in de atmosfeer terecht zijn gekomen. Dat zorgde ervoor dat het klimaat op aarde snel afkoelde en er zure regen ontstond, leidend tot het uitsterven van de dinosauriërs. Bron: Universiteit van Texas.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Verdikkeme, was de dino’s toch geen fraaie komeet gegund in hun laatste dagen. Het zat ze echt niet mee!

    😉

    Groet,
    Gert (Enceladus)

  2. Ik zie geen directe link naar het artikel, hier bij dezen, ziet er zeer overtuigend en doorwrocht uit. https://advances.sciencemag.org/content/7/9/eabe3647 Geen A. Loeb c.s. gerefereerd, erg sneu voor zijn Phd student die met een klomp met een zeiltje en wat absurde formules de Edgeworth-Kuiper Belt is ingestuurd.

  3. bas a. van der ham zegt

    ik blijf het bijzonder vinden dat de dino’s het 150 miljoen jaar hebben volgehouden en dat wij de aarde in amper 60000 jaar volledig naar de knoppen hebben geholpen. Lijkt er toch op dat wij iets verkeerd gedaan hebben.

    • Als wij ons niet verder hadden ontwikkeld en ook net als primaten in een boom zouden leven en gebruikte wat de natuur ons gaf dan was dat ook niet gebeurd. Als de Dino’s zich verder ontwikkeld hadden dan waren ze mss in staat geweest om de inslag tegen te houden….niet dan?

Speak Your Mind

*