16 april 2024

Red de Holmdel hoornantenne!

Wilson (l) en Penzias (r) bij de Holmdel hoornantenne. Credit: Wikipedia.

Eén van de allersterkste bewijzen dat het heelal ontstaan is met een oerknal hebben we te danken aan de Holmdel hoornantenne, die je hierboven ziet. De antenne werd in 1959 gebouwd in het kader van project Echo, bedoeld om te communiceren met de pas gelanceerde Echo satellieten. Dat deed de Holmdel antenne inderdaad, maar belangrijker voor ons is dat in 1964 twee radiotechnici van Bell Lab, Robert W. Wilson en Arno A. Penzias, er per toeval de kosmische microgolf-achtergrondstraling mee ontdekten, de straling die een temperatuur heeft van 2,7K en die het restant is van de hete oerknal, waarmee 13,8 miljard jaar geleden het heelal onstond. Het is die straling die één van de grondvesten vormt voor de oerknaltheorie. In 1988 werd de Holmdel hoornantenne, gelegen op de top van de Crawford Hill in New Jersey (VS) nationaal historisch erfgoed, een soort wetenschappelijk monument, zoals te zien op de foto hieronder.

Credit: American Museum of Natural History/R. Mickens

Maar wat is er aan de hand: eigenaar van de antenne was Bell Labs en dat werd in 2016 overgenomen door Nokia, waarna het Nokia Bell Labs ging heten, hoe origineel. En toen gebeurde het: het hele gebied (pakweg 1600 are) waar de Holmdel hoorantenne gelegen is werd door Nokia te koop gezet om er projectontwikkelaars hun gang te laten gaan. Het ‘Holmdel Township Committee’ heeft recent al gezegd dat het gebied “an area in need of redevelopment” is en dat doet het ergste vermoeden. Vandaar dat ze recent met een petitie gekomen zijn om het gevaar van het verdwijnen van de Holmdel hoornantenne te stoppen en er bij de besluitvormers op aan te dringen om de antenne te behouden. Bij deze een oproep aan Astroblog-lezers om ook die petitie te tekenen! Bron: In the Dark.

Share

Comments

 1. Is dit dat verhaal van twee teams die per toeval in de kroeg aan de praat raakten.
  Het ene team klaagde over een onverklaarbare ruis in hun waarnemingen, en dat andere team was aan het overleggen hoe ze de veronderstelde achtergrondstraling zouden kunnen detecteren.
  En zij raakten in gesprek met elkaar.
  (okay, waarschijnlijk iets te romantisch voorgesteld)

 2. Haha, leuk verteld. Het is inderdaad een geromantiseerde versie van de ontdekking. Penzias en Wilson werkten aan een nieuw soort antenne om een bepaalde zwakke straling te kunnen onderzoeken, maar ontdekten, toen ze alle achtergrondruis probeerden te elimineren, dat ze niet alles wegkregen, en dat er een constante ruis overbleef die kennelijk vanuit alle richtingen kwam en overal even sterk was. Via via kwamen ze in contact met het werk van Dicke e.a., die voortbouwden op de theorie van de Big Bang, en m.b. een voorspelling deden omtrent de kosmische achtergrondstraling die eruit zou zijn voortgekomen en volgens hen te detecteren zou moeten zijn. Penzias en Wilson realiseerden zich toen dat ze zonder het te beseffen die achtergrondstraling hadden ontdekt. Toen namen ze contact op met het andere team en werd een en ander bij elkaar gelegd. De ontdekking was een bron van tevredenheid, maar Dicke zou wel aan zijn team gezegd hebben: “We’ve been scooped” (vrij vertaald: “Ze zijn ons voor”).
  Nog een leuk detail: Wilson was helemaal niet zo gecharmeerd van de Big Bang-theorie, dus hij voelde zich toch wel ongemakkelijk dat hun (toevallige) ontdekking die theorie net sterk zou gaan bevestigen. In de gezamenlijke paper van de twee partijen bleven Penzias en Wilson dan ook bij de blote feiten, m.n. wat ze hadden waargenomen en niks meer.
  Te vinden in diverse bronnen, maar enkele details zijn hier te lezen: https://www.pbs.org/wgbh/aso/databank/entries/dp65co.html

Speak Your Mind

*