21 juli 2018

De scherpste foto van Betelgeuze die we hebben

De ster Betelgeuze

De ster Betelgeuze

De ster Betelgeuze in Orion is een interessante ster, die de aandacht van massa’s sterrenkundigen weet te trekken. Dat komt niet alleen omdat ‘ie met een afstand van 430 lichtjaar relatief dichtbij staat, maar vooral omdat ‘ie zo groot is. Het is een rode superreus, die volgens metingen bijna 1.000 keer zo groot is als de Zon1. Met behulp van ESO’s Very Large Telescope (VLT) in Chili hebben twee teams van sterrekundigen Betelgeuze onderzocht en dat leverde de scherpste foto van het oppervlak van Betelgeuze op die we op dit moment voorhanden hebben. Met behulp van het NACO-instrument dat aan

Noten
  1. Hoewel Betelgeuze volgens andere waarnemingen weer aan het krimpen is. []

Reacties

  1. j.leupen zegt:

    Kan een supernova van belgeuze ernstige gevolgen hebben voor leven op aarde?

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.