25 mei 2018

Een verrassende planeet met drie zonnen

Artist
</p data-recalc-dims=

Reacties

 1. Enceladus Enceladus zegt:

  Interessant! Aangezien de planeet zelf Jupiter-achtig is, zal daar geen leven voorkomen. Maar op eventuele manen zou dat wel kunnen. En op die manen zou het dan ook gedurende dat mensenleven toch wel weer nacht kunnen worden, omdat zo’n maan bij zo’n grote planeet dan in de schaduw van die planeet zou kunnen staan.

  Maar goed, exomanen ontdekken is een kunstje dat we nog niet beheersen, dus eerst maar eens kijken wat toekomstige metingen voor resultaat aangaande deze planeet zullen opleveren.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Obelix Obelix zegt:

  Resumerend : die planeet
  – staat op 80 AE van zijn zon
  – heeft 4 maal de massa van Jupiter
  – is zo’n 580 °C en dat noemen ze koud….

  Als ik dat vergelijk met de temperatuur van de gasreuzen en ijsreuzen in ons stelsel is dat ‘akelig’ warm.
  (Die bekende planeten hebben allen een temperatuur onder de 0°C)
  Voor een bruine dwerg is deze reus eigenlijk ( 3* ) te klein, maar ik vraag me wel af hoe die hoge temperatuur gegenereerd is. 😕

  Groet, Paul

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   De planeet is slechts 16 miljoen jaar oud en gloeit dus nog heftig na.

   • En dat “koud” slaat niet zozeer op een bijzondere eigenschap van de planeet. Die opmerking past in het kader van de moeilijkheid om planeten te direct-imagen. Hoe warmer de planeet hoe makkelijker. Dit is de koudste planeet waarbij dat tot nu toe is gelukt, in “visible light and the near infrared” met http://www.eso.org/public/teles-instr/vlt/vlt-instr/sphere/

    Normaal gesproken kunnen ze alleen de leeftijd van een ster bepalen. De “voertaal” is dat bij het noemen van de leeftijd van een planeet, het eigenlijk gaat over de leeftijd van diens moederster. De planeet kan dus nog best een paar miljoen jaar jonger zijn (met de gedachte over dat afkoelen/nog warm zijn). Uit de artikelen kan je echter nergens halen of er verrekening heeft plaats gevonden, dus misschien is de ster zelf ouder in dit geval.

Laat wat van je horen

*