21 juni 2024

Prachtige opname van de zuidpool van Jupiter

jupiter south pole cassini

Deze Cassini-opname laat Jupiter vanuit een ongebruikelijk perspectief zien – als je recht onder de grootste planeet van het zonnestelsel zou zweven en recht omhoog zou kijken, zou je dit zien: rode, bronzen en witte banden die een heiige zuidpool omcirkelen. Deze kleurrijke concentrische ringen worden onderbroken door prominente weersystemen, zoals de beroemde Grote Rode Vlek (linksboven) en allerlei lichtere vlekken vol onweersbuien.

Het weer op Jupiter is nogal uitgesproken: de rotatieas van de planeet staat kaarsrecht, zodat Jupiter nauwelijks seizoensgebonden veranderingen kent. Desondanks heeft het een dikke en tumultueuze dampkring, vol met razende stormen en chaotische wolkencomplexen. Deze wolken bestaan vooral uit dichte lagen van ammoniakristallen, die door turbulentie en een harde wind heen en weer worden gehusseld. Hierbij kunnen wervels ontstaan, die kunnen uitgroeien tot enorme stormen met winden van honderden kilometers per uur.

De Grote Rode Vlek is feitelijk een anticycloon die al eeuwen aan het razen is. Voorheen kon deze storm meerdere aardes bevatten, maar de laatste jaren is de beroemde Vlek aan het krimpen. Andere prominente stormen zijn de Grote Donkere Vlek en Oval BA, ook wel Red Spot Junior genoemd. De zuidpool van Jupiter bevindt zich in het midden van de opname, en is minder gedetailleerd dan de rest, aangezien Cassini door veel meer atmosferische “mist” moest heenturen.

Deze poolkaart is opgebouwd uit 18 kleurenfoto’s die alweer 14 jaar geleden gemaakt zijn door de narrow-band camera aan boord van de Cassini-ruimtesonde, die op weg was naar de planeet Saturnus, waar-ie nog altijd rondjes omheen draait. Bovenstaande

Share

Comments

 1. Dominique de Graaff zegt

  Kan iemand mij even uitleggen waarom er een ‘perfecte’ cirkel in het centrum zichtbaar is? En met perfect bedoel ik ook echt ‘onnatuurlijk pixel-perfect’. Ik heb een highlight GIF plaatje gemaakt om het te laten zien, klik op de link hieronder:

  http://giphy.com/gifs/jupiter-south-pole-TlK63EAR7BWoD4bOSZ2/fullscreen

  • Enceladus zegt

   Zo perfect is die cirkel toch niet? Op het moment dat jouw magentakleurige cirkel niet zichtbaar is, zie ik toch een wat diffuser beeld, waarbij anderskleurige pixels aan weerszijden van die denkbeeldige cirkel zitten.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 2. Het is inderdaad onnatuurlijk scherp begrenst, hetgeen doet vermoeden dat er sprake is van een soort bewerking van de foto. De bron (ESA) vermeldt over die zuidpool van Jupiter: “Jupiter’s south pole is at the very centre of this image, visible as a murky grey-toned circle. This patch is not as detailed as the rest of the planet because Cassini had to peer through a lot more atmospheric haze in the polar region, making it harder to see.”
  Cassini is niet recht boven die zuidpool gevlogen, maar kan er slechts vanaf de zijkant naar kijken, dus het is slechts een grijs gebied. Geen idee waarom men ervoor gekozen heeft het zo af te beelden, dat roept (terecht) de vraag op die jij stelt.

Speak Your Mind

*